Prilog: Amra Ličina

Schmidt  pred britanskim poslanicima o potezima koje je poduzimao u Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) saslušan je pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije. On je tokom sesije govorio o situaciji na zapadnom Balkanu kao i o potezima koje je povlačio u proteklom periodu.

 

Današnje saslušanje Kristijana Šmita pred parlamentom Velike Britanije prvenstveno se odnosilo na izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH. Za razliku od prethodnog saslušanja u Briselu, Šmitovo saslušanje u Londonu moglo je da se prati uživo, putem linka. Uoči saslušanja hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula kazao je da visoki predstavnik Šmit unutar Evropske unije ima podršku od onih koji razumiju realnu sliku u BiH, te da je pogodio sa sadržajem i 'tajmingom' intervencije u izbornoj noći, a komentarišući Šmitove odluke iz oktobra protekle godine kazao je:

 

"On, naravno, zna da je to tek početak puta kako bi Bosna i Hercegovina došla na jednu nulu, tako da mislim da je njegova namjera daljnji rad na promjenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam mijenjati Dejtonski sporazum."

 

Picula je dodao i da smatra da je Šmit političar koji je čvrsto nogama na zemlji. Međutim, veliki broj europarlamentaraca ne dijeli Piculino mišljenje, što je posebno bilo uočljivo nakon saslušanja visokog predstavnika Kristijana Šmita pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta tokom protekle sedmice. Posebno je bila nezadovoljna parlamentarka Tineke Strik:

 

“Razmjena mišljenja sa Šmitom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da postoji nedostatak razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran. S obzirom na to da se gospodin Šmit posljednjih mjeseci skrivao od javne rasprave, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično. Ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a?! Činjenica da gospodin Šmit odbija učestvovati u javnoj raspravi dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka.”

 

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko smatra da razloga za kritike odluka visokog predstavnika nema:

 

„Vidimo da upravo sada Evropski parlament prolazi kroz katarzu, proces čišćenja od vanjskih utjecaja koji su često maligni za BiH, od Rusije, do Irana i Turske. Ima mnogo lobističkih skupina koje pokušavaju utjecati na mišljenja pojedinih zastupnika. Mi pokušavamo objasniti da to ne smije biti slučaj, da ovdje moramo braniti isključivo evropske interese, kao što je Šmit uradio kada je donio izmjene izbornih pravila."

 

Podsjećamo, Šmit se posljednjih mjeseci suočio sa žestokim kritikama evropskih parlamentaraca zbog odredbi koje je nametnuo 2. oktobra. U Londonu, kao i tokom saslušanja u Briselu, u fokusu je bila  aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, koja je Šmitovim odlukama i potezima na izbornu noć, čini se, dodatno zakomplicirala.

 

 

Christian Schmidt Federalni radio
sport Federalni radio
0 29.09.2023 22:20
Vijesti u 22 Federalni radio
0 29.09.2023 21:25
sport Federalni radio
0 29.09.2023 18:16
Vijesti u 17 Federalni radio
0 29.09.2023 18:15
Elmedin Konaković Christian Schmidt
0 29.09.2023 15:03
sport Federalni radio
0 28.09.2023 23:49