Schmidt posjetio Ustavni sud Federacije BiH

Schmidt posjetio Ustavni sud Federacije BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt posjetio je danas Ustavni sud Federacije BiH, gdje se sastao s predsjednicom Aleksandrom Martinović i sudijama tog suda.

Na sastanku, koji je upriličen nakon popune sudijskog sastava i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, iskazano je zadovoljstvo zbog činjenice da su, nakon višegodišnje nemogućnosti, Ustavni sud FBiH i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa kapacitirani u punom, Ustavom propisanom sastavu.

Martinović je istakla da je time omogućeno da ova institucija u potpunosti odgovori propisanoj ulozi u društvu, koja se ogleda u zaštiti ustavnosti i promovisanju najviših standarda vladavine prava u Federaciji BiH.

Predsjednica i sudije Ustavnog suda iskazali su zahvalnost OHR-u i visokom predstavniku Schmidtu lično za izuzetno razumijevanje i aktivnosti u pravcu popune ove sudske institucije.

Istovremeno, ocijenjeno je da je upravo zahvaljujući tom angažmanu spriječena dalja devastacija Ustavnog suda FBiH i omogućeno da u narednom periodu nesmetano funkcioniše i ispuni svoju Ustavom propisanu zadaću.

U pratnji visokog predstavnika bili su - F. Javijer Leon Diaz, šef pravnog odjela, Edouard d' Aoust, viši pravni savjetnik i Mudžahid Hasanbegović, pravni savjetnik, te lični asistent visokog predstavnika i službeni prevodilac, saopćeno je iz Ustavnog suda FBiH.

federalna.ba/Fena

Christian Schmidt
Ana Brnabić Christian Schmidt
0 01.02.2023 13:55
Christian Schmidt Adnan Huskić Slavo Kukić
0 31.01.2023 20:02
Christian Schmidt Milorad Dodik Nenad Stevandić
0 31.01.2023 17:25
Christian Schmidt Nenad Stevandić persona non grata
0 30.01.2023 22:26