videoprilog Adne Madžarević (Dnevnik 2)

Dan nakon odluke - kakav Izborni zakon je nametnuo visoki predstavnik?

Na dan Opštih izbora, samo sat nakon zatvaranja biračkih mjesta, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije. U svom obimnom obrazloženju donio je niz mjera kojima je cilj poboljšanje funkcionalnosti Federacije, te blagovremeno provođenje rezultata izbora. Na ovaj način je donedavno neizvjesna postizborna atmosfera od koje su strahovali mnogi dobila novu dimenziju. 
     
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio je iskoristiti svoj autoritet te iskorjeniti višegodišnju stagnaciju i nefunkcionalnost institucija Federacije BiH, s obzirom na to da se domaći lideri nisu mogli dogovoriti međusobno.

Izmjenama Ustava Federacije i Izbornog zakona BiH, između ostalog, kako tvrdi, unaprijedio je odlučivanje u zakonodavnim tijelima, imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH, spriječio zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa, te unaprijedio proporcionalno predstavljanje konstitutivnih naroda iz svakog kantona u Domu naroda Federacije BiH. Kazao je da je ključno za BiH da više ne bude blokada.

"Nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik neće više moći držati Federaciju taocem", istakao je visoki predstavnik.

Schmidt je povećao broj delegata u Domu naroda. Time je, tvrdi, omogućena raspodjela mandata kojom se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima. Prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH. 

Amandman CXI
U članku IV.A.6. stavak (2) mijenja se i glasi:
“(2) Dom naroda sastoji se od osamdeset delegata, i to po dvadeset tri delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i jedanaest delegata iz reda Ostalih.”

Stavak (3) mijenja se i glasi:
“(3) U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan delegat iz reda Ostalih iz svakog kantona koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu."

Na ovaj način visoki predstavnik dotakao se pitanja iz presude Ljubić. Istovremeno je ukinuo odredbu Ustava Federacije prema kojoj dvije trećine delegata mogu proglasiti svako pitanje vitalnim nacionalnim interesom. Ipak, iz NiP-a, DF-a i SDA smatraju da je Schmidt u velikoj mjeri stao na stranu HDZ-a BiH i da ovakav postupak, uprkos svim izmjenama, ne vodi demokratskim procesima u BiH.

"Odluka će olakšati formiranje vlasti, ali će definitivno dati stvari HDZ-u u šake. Ono što je HDZ u međuvremenu mogao izgubiti, jako ga je Schmidt odaljio od te tačke", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

"Novim nametanjem od strane visokog predstavnika imamo asimetrična rješenja u dva entiteta. Ono o čemu smo razgovarali u Neumu mnogo je bilo bolje od onog što želi ili je već nametnuo visoki predstavnik", istakao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a. 

"Političke izmjene idu u tom smjeru da će jedna politička stranka, konkretno HDZ, biti neupitna u formiranju vlasti, ne samo nakon ovih izbora nego i za mnoge naredne izbore. I to čak na način da ne moraju imati uopšte kandidate za federalni i državni parlament, bitno im je samo da imaju dobar rezultat u kantonalnim skupštinama. Odatle crpe moć za formiranje Doma naroda", naveo je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Schmidt je definisao i rokove za imenovanje, te potreban broj ruku, kako za predsjednika, tako i potpredsjednike Federacije. Osim toga, unaprijeđeno je i sporno imenovanje sudaca u Ustavni sud Federacije BiH.

Amandman CXXIII
U članku IV.C.6., stavovi (1) i (2) mijenjaju se i glase:
“(1) Suce Vrhovnog suda, uključujući i predsjednika Suda, bira, imenuje, provodi disciplinski postupak protiv i smjenjuje Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonom. (2)  Predsjednik Federacije uz suglasnost dopredsjednikâ predlaže suce Ustavnog suda za sva upražnjena mjesta u roku od 30 dana od dana kada je listu kandidata dostavilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine prema članku IV.B.7.(a)(I) ovog Ustava.”

Ne manje bitno, i ono što bi zasigurno na neki način unaprijedilo političku situaciju u zemlji, jeste i Schmidtov zahtjev da se u zakonodavnim aktivnostima u Zastupničkom i Domu naroda u Federaciji BiH osigura učestvovanje građana, uključujući i mlade.

federalna.ba

Christian Schmidt Izborni zakon BiH izmjene
Christian Schmidt Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta
0 24.11.2022 13:15
Christian Schmidt Danijel Simić
0 23.11.2022 22:32
Christian Schmidt Reisul-ulema Husein ef. Kavazović
0 16.11.2022 15:08
Gabriel Escobar Christian Schmidt SAD
0 10.11.2022 22:16
Christian Schmidt OHR EUFOR Althea
0 03.11.2022 18:07