Scenaristi Hollywooda se pripremaju na štrajk
(Izvor: Arhiva)

Scenaristi Hollywooda se pripremaju na štrajk

Hollywood simbol filmske industrije, na ivici je prvog velikog štrajka scenarista u posljednjih 15 godina a uskoro ističe ugovor između Udruženja scenarista Amerike (VGAV) i holivudskih studija, javila je agencija "Bloomberg". Nakon što je ostvaren mali napredak u pregovorima između pisaca i studija u vezi sa novim ugovorom, a koji su trajali nekoliko sedmica, malo je vjerovatno da će sporazum biti postignut prije isteka roka.

Štrajk se očekuje zbog, između ostalog, nedovoljnih platnih razreda ili nivoa, borbe za zaštitu autorskih prava, uslova rada i atmosfere tokom rada sa streaming platformama kao što je Netflix. Pored toga, servisi za streamovanje obično naručuju oko 10 epizoda po sezoni u odnosu na normu emitovanja od preko 20, što rezultira doprinosom manjeg broja scenarista u svakoj emisiji i padom njihovih prihoda, jer prosječna plata pisaca nije porasla proporcionalno budžetu epizode.

Mogući štrajk pogodiće i filmsku industriju odgađanjem premijera zakazanim za jesen. U aprilu, sindikat američkih tesktopisaca koji zastupa hiljade televizijskih i filmskih autora, saopštio je da je  prikupio ovoljno podrške za štrajk, što omogućava liderima sindikata da pozovu na štrajk nakon isteka ugovora sa holivudskim studijima.

U slučaju štrajka televizijske tok-šou emisije komičara kao što su Steven Colbert, Jimmy Fallon, Jimmy KImmel, SSeth Mayers, odmah se ukidaju, a izvjesno vrijeme trebaće dok gledaoci kod kuće osjete promjene. Posljednji put kada su scenaristi u Hollywoodu štrajkovali bilo je 2007. godine. Štrajk je trajao 100 dana i koštao je oko 2,1 milijardu dolara izgubljenih prihoda. 

federalna.ba/Srna

Hollywood štrajk scenaristi
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
štrajk ljekari stomatolozi
0 07.05.2024 18:51
Građevinski fakultet Mostar štrajk
0 07.05.2024 13:58
ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije
0 07.05.2024 09:39