videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

SBK još uvijek bez HPV vakcine

Iako je prema zvaničnom izvještaju iz prošle godine Srednjobosanski kanton u redovnom procesu imunizacije u samom vrhu u Federaciji Bosne i Hercegovine, ipak je to nedovoljno za kolektivni imunitet. Stoga se nizom aktivnosti nastoji povećati broj vakcinisanih. Također, iako u ovoj godini nisu obuhvaćeni pilot projektom vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, zbog značaja ove vakcine za cijelu populaciju, radit će na njenoj promociji prije svega među školskom omladinom.

Brojni su razlozi smanjenja broja vakcinisane djece u redovnom procesu imunizacije, kažu u travničkom Domu zdravlja, što utiče na nepostojanje kolektivnog imuniteta i naravno mogućnost pojave epidemija različitih bolesti koje nisu bezazlene ni za djecu a ni za odrasle. Uz aktivnosti na popularizaciji imaunizacije raduje ih da su ove godine dobili i određenu količinu vakcina protiv streptokokne pneumonije, namijenjene djeci određenih rizičnih grupa, a koja nije obuhvaćena redovnim kalendarom vakcinacije.

"Zbog toga što mi kao država nismo obezbijedili dovoljno sredstava ali se nadamo da će biti u redovnom kalendaru i naravno očekujemo da pratimo EU i da pratimo trendove svih imunizacionih preporuka i za meningokok, za varičele", istakla je Alisa Islamović-Hrnjić, šefica Odjela za zaštitu djece predškolskog i školskog uzrasta u DZ Travnik.

Iako prema zvaničnim podacima, broj oboljelih od raka grlića materice, nažalost, raste zbog nedostaka novca, u ovom kantonu ni ove godine neće početi vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, kako bi se prevenirala ova opaka bolest.

"Naš kanton nije ušao u taj pilot projekat ali mi se nadamo sljedeće godine. Ove godine ćemo raditi na promociji HPV vakcine i to za nas znači veoma mnogo. Svi oni koji znaju šta znači karcinom grlića materice, znaju koliko je to bitna vakcina za djecu odnosno za cijelu populaciju", dodaje Islamović-Hrnjić.

Znaju to i roditelji koji većinom podržavaju vakcinaciju i nadaju se da će u zdravstvu konačno prioritet biti preveniranje a ne liječenje posljedica.

"Logično je da se uradi na vrijeme. Sve posljedice kad dođu onda je kasno."

"Mislim da je bolje spriječiti nego da se kasnije liječe posljedice."

Uz redovni kalendar imunizacije, u toku je i vakcinacija odraslih protiv hepatitisa B, poručuju iz travničkog Doma zdravlja.

SBK vakcina HPV
HNK SBK formiranje vlada
0 05.05.2023 17:39
kolektivni ugovor sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja SBK
0 12.04.2023 15:12