Savremene teme za domaće proizvođače na 50. Sajmu šljive u Gradačcu

Savremene teme za domaće proizvođače na 50. Sajmu šljive u Gradačcu

Na jubilarnom 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajmu šljive u Gradačcu, od 23. do 26. augusta bit će održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva.

Kao i do sada poljoprivredni proizvođači imat će priliku da saznaju koja su to najnovija naučna dostignuća i kako ih primijeniti na našem području, saopćeno je iz Direkcije Sajma šljive.

Predavači s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će u sklopu sajma održati panele o temama: Primjena bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta; Upotrebna vrijednost i proizvodne karakteristike poljoprivrednog zemljišta na području grada Gradačac; Savremeni pristupi u zaštiti nasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolesti; te Kratki i alternativni kanali opskrbe hranom kao faktor razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarejevu Muhamed Brka, izrazio je zadovoljstvo što je ova institucija od početka oslonac organizatorima gradačačkog sajma. 

- Mi smo ove godine odlučili, u dogovoru sa organizatorom, da ponudimo četiri teme za koje smatramo da su jako interesantne u ovo vrijeme. Treba pričati o onome kako se mi odnosimo prema našem zemljištu. U kom kontekstu ide taj proces, da li se zaista odnosimo onako kako zakonska regulative to nalaže. I tu smatramo da će doprinos Melise Ljuša biti vrlo veliki, da bi pomogli zajednici i ljudima u vlasti da bi taj proces išao lakše - rekao je Brka. 

Ističe da će jedna od tema biti kratki i alternativni kanali snabdijevanja hranom, priča koja nema dugu tradiciju u BiH a omogućava malim proizvođačima da dobiju dodatnu vrijednost za uloženo. 

- I ti naši mali i srednji proizvođači moraju pronaći svoju nišu. Smatramo da jedno ovakvo predavanje sa pozitivnim primjerima sa zapada može doprinijeti tome da taj proizvođač dobije dodatnu vrijednost za svoj proizvod - naveo je. 

I na ovogodišnjem gradačačkom sajmu biće prezentovani savremeni pristupi u zaštiti nasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolest.

- O biljnim bolestima možemo pričati danima i znamo kakav negativan uticaj imaju na poljoprivrednu prizvodnju. FAO kaže da 16 procenata gubitaka u poljoprivrednoj biljnoj proizvodnji je uzrokovano razno-raznim bolestima, a ima istraživanja koja govore da do 40 procenata gubitaka u biljnoj prozvodnji može se povezati sa štetočinama - dodao je Brka.

Inovativna tema na stručno-naučnom savjetovanju je primjena bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta.  

- U biti se radi o jednoj temi koja dotiče biohormone, prirodni biljni hormoni i fitohormoni sličnih supstanci sinetički proizvedenih. Nešto što se unazad 20 godina redovno koristi na zapadu a kod nas baš i nije toliko zastupljeno. Jenda tema koja je inovativna, a može doprinijeti većoj proizvodnji i prinosima naših poljoprivrednih proizvođača - zaključio je dekan.

Predavači koji će održati i panele o najavljenim temama su: Melisa Ljuša, Alen Mujčinović, Osman Musić i Arnela Okić.

federalna.ba/Fena

Sajam šljive Muhamed Brka
Sajam šljive Gradačac
0 23.08.2023 13:13
Sajam šljive jubilarni 50. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije
0 12.07.2023 15:18