Savić: Nakon izbora se ne može desiti ništa što se već nije desilo

Savić: Nakon izbora se ne može desiti ništa što se već nije desilo

"Živimo u stanju permanetne krize i ne vidim šta to dramatično može novo da se desi, a da se već nije desilo", istakao je politolog Vojislav Savić u Odgovorite ljudima.

"Sjetimo se apelacije za za Dan Republike, pa najava apelacije za promjenu imena Republike, pa smo onda ovdje imali referendum, tako da ovdje se stalno nešto dešava. Ne vidim kakve to dramatične stvari mogu da se dese. Brisel se jeste umorio, ali prije svega i zbog unutrašnjih prilika. Zašto se nije umorio 2004. kada je primao zemlje preko reda, zašto se nije umorio sada kada je preko noći dao kandidatski status nekim zemljama, tako da je to isključivo političko pitanje. Vi možete ispunjavati procedure godinama, možete da ne ispunite nijednu pada uđete u EU. Pokazano je da nema nikakvih pravila jer to je isključivo politička odluka. Sa druge strane, kada je u pitanju politička situacija u BiH, mislim da će prije svega fokus morati da bude na suočavanju sa inflacijom koja će sigurno da nas pogodi, koja je globalni problem sa kojim se sve zemlje suočavaju. Koja god vlada bude izabrana i u RS-u i u FBiH, ako bude uopšte izabrana, kakav god da bude sastav Savjeta ministara i Predsjedništva morat će da se suoči sa tim problemima i to je otprilike njihov najvažniji zadatak. Sa druge strane, ko god bude pretjerano potencirao nekakavu destabilizaciju, a najglasniji u tome je bio gospodin Komšić, stalno je zveckaonekakvom vojskom, podržavali su nekakve generale dole, to je besmisleno. Mislim da treba da se okrenemo, prosto da pustimo da etnički princip i sistem konstitutivnosti koji smo usvojili kao zaštitu da ne diramo jedni druge fukcioniše i da prosto dogovaramo dalje stvari koje su bitne za život ljudi."

"Voljela bih da ne završimo s tim da neko zvecka oružjem. Ja bih voljela da zveckaju povećanjem plata, povećanjem penzija, a ne povećanjem sebi od 500 maraka. Voljela bih da kažem svima da je oktobar prilika da pokažemo da imamo još uvijek pravo da glasamo i da biramo. I da to ne smijemo olako prodati za 100 maraka, za jedan tops ili za neka lažna obećanja", zaključila je aktivistkinja Dženana Alađuz.

federalna.ba

Odgovorite ljudima
Odgovorite ljudima Kemal Hrnjić Amir Hasičević Miralem Galijašević Hajrudin Žilić
0 27.09.2023 22:09
Fadil Novalić Razim Halkić Admir Čavalić Halil Bajramović Mevludin Bektić Adnan Smailbegović Odgovorite ljudima
0 20.09.2023 22:10
Odgovorite ljudima Alma Kratina Jasminka Džumhur Jasmina Mujezinović Diana Šehić Vahidin Đaltur
0 13.09.2023 22:03
Odgovorite ljudima Jasmina Mujezinović
0 13.09.2023 21:49