Saudijska Arabija i Kina dogovorili jačanje saradnje
(Izvor: EPA-EFE/BANDAR ALJALOUD)

Saudijska Arabija i Kina dogovorili jačanje saradnje

Saudijska Arabija i Kina dogovorili su se da unaprijede zajedničku saradnju u različitim oblastima i da se međusobno podržavaju u očuvanju integriteta svojih teritorija.

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u srijedu navečer u trodnevnu zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija i Kina objavile su zajedničko saopštenje nakon sastanka Xija sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

Obje države su izrazile zadovoljstvo bilateralnim odnosima tokom protekle tri decenije i naglasile "nastavak zajedničkog djelovanja na svim poljima" u cilju produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

U saopštenju se dodaje da su zvaničnici potvrdili spremnost da nastave da se međusobno podržavaju u suštinskim interesima kao i u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja.

Potvrdili su također jačanje bilateralne saradnje u oblastima odbrane, energetike, borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma, privrede, trgovine, poljoprivrede, kulture, informacionih tehnologija, sporta i zdravstva.

Posjeta Xija je uslijedila tri mjeseca nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Rijad u momentima energetske krize izazvane ruskim ratom protiv Ukrajine.

Posljednja posjeta Xija Saudijskoj Arabiji bila je 2016. godine.

federalna.ba/Fena
Kina Saudijska Arabija saradnja