Saudijska Arabija: Dogovor s Iranom ne znači da su sva pitanja riješena

Saudijska Arabija: Dogovor s Iranom ne znači da su sva pitanja riješena

Saudijska Arabija je saopštila da sporazum s Iranom o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa "ne znači da su sva pitanja riješena".

Sporazum je pokazatelj zajedničke želje za rješavanjem pitanja kroz dijalog i diplomatiju, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan za list "Asharq Al-Awsat".

Ministar je kazao da se Saudijska Arabija sprema da obnovi odnose sa Iranom za dva mjeseca i da se u budućnosti mogu realizovati međusobne posjete.

Osvrćući se na ulogu Kine u sporazumu, bin Farhan je rekao da Saudijska Arabija ima zajedničke interese sa Pekingom i Teheranom u izgradnji okruženja sigurnosti i stabilnosti u cijelom regionu.

Dva susjeda iz Perzijskog zaljeva prekinula su veze nakon što je saudijsku diplomatsku misiju u Teheranu napala bijesna grupa ljudi u januaru 2016. godine nakon pogubljenja istaknutog saudijskog šiitskog poglavara šeika Nimra al-Nimra.

Dvije države su vodile maratonske pregovore od aprila 2021. godine kako bi obnovile veze, a pregovore je vodio Irak.

Iran i Saudijska Arabija složili su se u petak da obnove bilateralne odnose nakon nekoliko dana razgovora koje je omogućila kineska vlada.

federalna.ba/AA
Saudijska Arabija Iran