Sattler: Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje

Sattler: Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je gala koncertom renomiranih domaćih i evropskih muzičkih velikana počelo obilježavanje 9. maja - Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Dobrodošlicu gostima, predstavnicima bh. vlasti, javnog i kulturnog života, diplomatskom koru u BiH poželio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, koji je istakao značaj obilježavanja Dana Evrope u BiH.

- Zajednički slavimo Dan Evrope i sve što ovaj dan predstavlja. Slavimo i 20. godišnjicu pridruženja 10 novih članica, i naravno slavimo činjenicu da je Bosna i Hercegovina uhvatila korak sa ostatkom evropskog kontinenta - kazao je Sattler.

Bosna i Hercegovina, naglasio je, oduvijek je u srcu Evrope.

- Povezuje nas kultura, historija i geografija. Također ćemo biti povezani i u Evropskoj uniji, političkoj zajednici jednakih članica koje promovišu mir, napredak i zaštitu ljudskih prava. Davanjem zelenog svjetla za pristupne pregovore, EU je poslala jasnu poruku da je proširenje aktuelno i da je vaša budućnost u EU. Svi domaći politički akteri u BiH obavezali su se na evropsku budućnost države, ali često im još uvijek nedostaje zajednička vizija o tome kako ta budućnost izgleda. Nedavni izazovi su još jedan primjer, ali uvjeravam vas da će Bosna i Hercegovina prevazići i ovu epizodu. A EU će i dalje stajati uz državu i sve one koji rade za njenu svjetliju budućnost. Dan Evrope nije samo proslava, već i podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje koje su izazvale toliko bola i razaranja - poručio je Sattler.

S obzirom da Beglija trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije, ambasador te države u BiH Benjamin Sturtewagen je u obraćanju zvanicama poručio da su pred Bosnom i Hercegovinom brojni izazovu, ali i da je pomoć država članica EU zagarantovana.

Istakao je da dugoročna perspektiva mora ostati u fokusu napora.

- To je moguće, to je ono što želimo. Za Uniju, za vas, za vaše građane. Bosno i Hercegovino, Evropa te zove – poručio je ambasador Sturtewagen.

Brojni građani i gosti Sarajeva večeras su imali priliku da pratite koncert uživo na LED ekranima na Trgu Susan Sontag ispred zgrade Narodnog pozorišta. 

Ured Evropske unije u BiH sa brojnim partnerima i građanima proslavlja potencijal BiH kroz bogati i raznoliki program obilježavanja Dana Evrope 2024. u BiH.

Na gala koncertu je izvedena Beethovenovu 9. Simfonija, pod dirigentskom palicom Jana Caeyersa, kooju su izveli orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta, Rocio Faus (sopran iz Španije), Magdalena Pluta (mezzosopran iz Poljske), Amir Saračević (tenor iz BiH), Daniel Čapkovič (bariton iz Slovačke) te mješani hor Camerata Slovenica iz Slovenije.

federalna.ba/Fena

Dan Evrope Johann Sattler
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
Dan Evrope Dan Europe Dan Zlatnih ljiljana Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša
0 09.05.2024 19:14
EU Johann Sattler Benjamin Sturtewagen Dan Evrope
0 09.05.2024 11:46