Satelitske snimke pokazuju sve veću masovnu grobnicu u Mariupolju
(Izvor: EPA/ALESSANDRO GUERRA)

Satelitske snimke pokazuju sve veću masovnu grobnicu u Mariupolju

Nove satelitske slike pokazuju sve veću masovnu grobnicu u ukrajinskom gradu Mariupolju pod ruskom okupacijom, navodi se u izvještaju koje je objavio Centre for Information Resilience (CIR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Istražitelji CIR-a upotrijebili su satelitske snimke kako bi utvrdili da je približno 1400 novih grobova dodano na groblju Mariupolj Starokrymske između 12. maja i 29. maja. Procjenjuju da se svaki mjesec iskopa pet puta više novih grobova nego prije ruske invazije.

“Naš izvještaj ilustrira kontinuirani, ekstremni pritisak na civilni život u Ukrajini, posebno u okupiranim područjima. Improvizirani ukopi i sve veći broj grobova širom Ukrajine, posebno u i oko okupiranih područja, jasna su ilustracija broja civilnih žrtava nakon ruske invazije,” rekao je Benjamin Strick, direktor istraga pri CIR-u.

Rusija je krajem maja objavila da je preuzela kontrolu nad Mariupoljom, nakon gotovo tromjesečne opsade koja je veći dio lučkog grada pretvorila u ruševinu.

Koristeći slike koje je snimio Planet Labs PBC, privatni satelitski operater, CIR je procijenio da se do 12. maja broj grobova na groblju Mariupolj Starokrymske povećao za 1.700 od početka rata, a do 29. juna dodano je još 1.400 grobova, čime je ukupan broj iskopanih od invazije 3.100.

Slike pokazuju da je u predratnom razdoblju između 21. oktobra i 28. maja dodano približno 1.000 grobova.

Otkako je Rusija zauzela Mariupolj, u gradu više nije bilo borbi, a oko 90.000 Ukrajinaca koji su ostali ostalo je bez pristupa struji, telefonu, internetu, vodi ili zdravstvenoj skrbi. CIR navodi da se porast broja grobova tokom mira može objasniti stotinama tijela koja su otkrivena ispod uništenih zgrada u gradu.

Krajem maja, Petro Andryushchenko, viši pomoćnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja koji sada radi izvan grada pod kontrolom Rusije, rekao je da je oko 200 tijela u raspadu pronađeno zakopano u podrumu samo jednog nebodera u Mariupolju. Andrjuščenko je procijenio da je u gradu u dva mjeseca borbi poginulo ukupno 22.000 ljudi. Jedna osoba među nekoliko koordinirajućih pokopa u gradu ranije je rekla Guardianu da bi ukupan broj mogao biti bliži 50.000.

UN-ov ured za ljudska prava kaže da je više od 5000 civila ubijeno u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara. Kijev tvrdi da je pravi broj višestruko veći.

Malo je informacija poznato o situaciji u Mariupolju, koji je uglavnom odsječen od vanjskog svijeta s ograničenom mobilnom telefonijom i internetskim vezama. Slike koje se povremeno objavljuju na Telegram kanalu "Mariupol Now", koji je postavio ukrajinski volonter kako bi izvukao informacije iz grada, prikazuju tijela koja se premještaju radi pokopa. Na jednoj posebno jezivoj slici, za koju je kanal rekao da je snimljena u junu, vide se deseci tijela kako leže na parkiralištu.

U izvještaju CIR-a stoji da je visoka stopa smrtnosti viđena u Mariupolju tokom borbi za grad "korelirala s ruskim pokretima i neprestanim granatiranjem u razumnoj blizini".

U Manhushu, gradu u blizini Mariupolja, CIR je analizirao grobnicu o kojoj su prvi put izvijestili ukrajinski dužnosnici 21. aprila, kada je Centar za strateške komunikacije i informacijsku sigurnost u Ukrajini objavio da su mještani pronašli novu masovnu grobnicu od 30 metara. Prema CIR-u, Planetove snimke pokazale su povećanje aktivnosti na grobnom mjestu od 24. aprila do 8. maja. Ukrajinski centar za strateške komunikacije i informacijsku sigurnost tvrdi da je u masovnoj grobnici pokopano između 3.000 i 9.000 stanovnika Mariupolja.

Izvještaj je također analiziralo groblje u Pionerskama, naselju izvan Mariupolja, za koje se u izvještaju navodi da pokazuju pojavu rovova na grobnim mjestima koja se podudaraju s novoformiranim ruskim vojnim položajima.

"U slučajevima kao što je Mariupolj, pojava više masovnih grobnica u blizini, kao što su Pionerske, označava visoku stopu smrtnosti koja je u korelaciji s ruskim pokretima i neprestanim granatiranjem unutar razumne blizine", navodi se u izvještaju, zaključujući da u kombinaciji s drugim dokazima iz otvorenih izvora, “Pojavljuje se jasna slika Kremlja koji provodi svoju kampanju kršeći međunarodne konvencije o ljudskim pravima”.

federalna.ba/The Guardian

Mariupolj masovne grobnice
Izjum Ukrajina masovne grobnice
0 26.09.2022 10:12
Mariupolj suđenje ratni zarobljenici
0 23.08.2022 14:29
Mariupolj Ilya Kostushevych siroče Darijo Srna Luka Modrić Shakhtar
0 03.07.2022 08:33
masovne grobnice ekshumacija
0 08.06.2022 22:01