Prilog: Amra Ličina

Sastanku u OHR-u nisu prisustvovali lideri SDA i HDZ-a BIH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Lideri političkih stranaka u Federaciji BiH bili su na sastanku u OHR-u povodom izbornih reformi koje visoki predstavnik Christian Schmidt ima u planu. Nakon sastanka kazali su da Schmidt neće nametnuti politički dio izmjena Izbornog zakona, ali da hoće tehnički. Te da nisu sigurni koji je rok za politički dogovor stranaka u Federaciji BiH koji se odnosi za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH .

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da za sada neće biti nametanja problematičnih odluka o Izbornom zakonu, ali da Schmidt ne odustaje od te opcije ukoliko procjeni da je potrebno. Nermin Nikšić:


“Očekuju od nas da u narednom periodu nastavimo raditi na rješenjima koja neće biti predmet današnje odluke i vrlo jasno je rečeno da ne odustaje od mogućnosti nametanja odluke kad procjeni da je potrošeno puno vremena da mi nismo u stanju da se dogovorimo“.

 

Iako je u javnost procurila informacija da rok koji će Schmidt navodno dati liderima političkih stranaka, koje je danas pozvao na sastanak u OHR, je šest sedmica da se usaglase oko izmjena Ustava Federacije BiH, a ako ne postignu dogovor on će djelovati i nametnuti mjere kako je predviđeno u nacrtu odluka, učesnici sastanka tvrde da rok nije preciziran. ElmedinKonaković, lider NiP-a:


“Dakle ovde ljudi očekuju od nas da radimo svoj posao, da se u institucijama počnu voditi normalni razgovori o budućnosti BiH. Međutim, ponovo smo nažalost vraćeni na razgovore o izbornom zakonu i integritetu izbornog procesa , a stali smo u razgovorima o izmjeni Ustava“

 

Predrag Kojović je pitao Schmidta da kaže jasno i precizno koji su to politički prijedlozi izmjena bili na stolu, međutim Schmidt  nije htio odgovoriti:


“Mi smo od početka prinuđeni da se dogovaramo sa ljudima koji se ne žele dogovarati. To je naš problem od početka. Zašto bi se HDZ dogovarao s nama kada zna da će možda od gospodina Schmidta dobiti ono što su željeli. Ne vjerujem da je normalno da u zemlji, koja je prošla to što je prošla, da politički lideri prijete ratom. Ono što slušamo zadnja 24 sata i što smo slušali od HDZ-a da bi moglo doći do problema na jugu zemlje. Svi koji razumiju bosanski jezik znaju šta to znači.“

 

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić rekao je nakon sastanaka sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom da je savjetnica predsjednika HDZ-a Dragana Čovića tražila da se politički i tehnički dijelovi paketa ne donose odvojeno. Dženan Đonlagić:


 „Dio koji se tiče integriteta izbornog procesa je dobar i iskomuniciran sa Centralnom izbornom komisijom. Što se tiče političkog dijela mislim da je glas građana u posljednjih nekoliko dana koji smo čuli jednim dijelom moguće utjecao da se ovo sve odgodi. Ali ja ne mislim da je ovo završena priča, ja sam stekao utisak da će početkom 9 mjeseca ovo ponovo biti na stolu, vezano za politički dio.“

 

Sastanku nisu prisustvovali lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, već su poslali svoje izaslanike.

Podsjećamo, prije sastanka sa liderima i predstavnicima stranaka američki ambasador Michael Murphy je ponovio da Sjedinjene Američke Države podržavaju odluke Ureda visokog predstavnika:

 

 „Podržavamo Dejtonski sporazum i OHR koji je dio tog sporazuma. Podržavamo snažan OHR i ovlasti koje ima, uključujući i bonske ovlasti te odluku da se one koriste kada smatra da se trebaju koristiti. To je politika SAD-a od 1995. i do sada se nije mijenjala",

 

Osim američkog ambasadora, rad OHR-a ranije je podržao i ambasador Velike Britanije Julian Reilly:


Velika Britanija podržava Schmidtov rad. Posvećeni smo inkluzivnoj, stabilnoj i transparentnoj Bosni i Hercegovini u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naravno da je to složeno i teško pitanje. Na domaćim političkim čelnicima je da rade zajedno u najboljem interesu Bosne i Hercegovine. Imamo puno povjerenje u visokog predstavnika i u njegovu predanost demokratskoj i stabilnoj budućnosti Bosne i Hercegovine"

OHR Federalni radio
Ahmed Husagić Federalni radio Opći izbori 2022 izbori
0 03.10.2022 00:36
Božo Skoko Opći izbori 2022 izbori Federalni radio
0 03.10.2022 00:24
Žarko Korać Federalni radio Opći izbori 2022 izbori
0 03.10.2022 00:21
sport Federalni radio
0 01.10.2022 23:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.10.2022 22:19
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.10.2022 18:02