Sastanak o sistemskim rješenjima i potrebama djece s poteškoćama u razvoju u BPK-u
(Izvor: Fena)

Sastanak o sistemskim rješenjima i potrebama djece s poteškoćama u razvoju u BPK-u

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde održan je sastanak s predstavnicima relevantnih institucija i ustanova, na kojem se razgovaralo o sistemskim rješenjima kada su u pitanju potrebe djece koja imaju poteškoće u razvoju, odnosno ranoj detekciji te problemima s kojima se kasnije susreću u odgojno-obrazovnom procesu.

Naglašeno je da je na području kantona evidentan sve veći broj djece koja imaju poteškoće u fizičkom i psihičkom razvoju uz napomenu da se u velikom procentu one tek detektuju u školskoj dobi te je neohodan multisektorski pristup u ranoj detekciji i intervenciji poteškoća kod djece.

- Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport ima za cilj pružiti djeci što bolje i kvalitetnije obrazovanje u svim školama na području našeg kantona, a kada govorimo o podršci djeci koja imaju poteškoće u razvoju, smatramo da je neophodno obezbijediti što kvalitetniji sistemski pristup roditeljima koji će stvoriti pretpostavke za ranu detekciju, odnosno intervenciju što će rezultati u ukupnoj funkcionalnosti djece, kasnije omladine i odraslih ljudi - naglasila je resorna ministrica Adisa Alikadić-Herić.

Ovom prilikom, upućen je i apel roditeljima koji sumnjaju da dijete ima problem, da na vrijeme zatraže pomoć stručnjaka kako bi se pravovremeno moglo djelovati.

-Znamo da je svakom roditelju dijete centar svijeta, ali kada znamo da ćemo pružanjem adekvatne podrške pomoći našem djetetu, onda trebamo na vrijeme reagovati, bez bilo kakvih predrasuda - istakla je Alikadić-Herić.

Direktor JU Dom zdravlja "dr. Isak Samokovlija“ Goražde dr. Edin Čengić istakao je da ova zdravstvena ustanova raspolaže kapacitetima i stručnim kadrovima koji mogu pružiti podršku djeci u njihovom rastu i razvoju.

-Pri Domu zdravlja djeluje i Centar za mentalno zdravlje u kojem radi cijeli tim ljudi, a s ciljem boljeg i većeg angažmana kada govorimo o pružanju podrške u rješavanju problema, od početka ove kalendarske godine na raspolaganju nam je još jedan psiholog čija je isključiva nadležnost rad s djecom s poteškoćama u razvoju - kazao je Čengić.

S ciljem iznalaženja najboljih rješenja relevantne institucije ovim pitanjem bavit će se i ubuduće, a rana detekcija poremećaja u rastu i razvoju kod djece u velikoj mjeri presudna je u sprječavanju brojnih problema s kojim se kasnije mogu susretati, zaključak je svih aktera ovog sastanka.

federalna.ba/Fena

djeca s poteškoćama u razvoju
Vlada SBK djeca s poteškoćama u razvoju
0 26.01.2023 14:39
djeca s poteškoćama u razvoju Tuzlanski kanton protesti
0 31.10.2022 19:11
USK djeca s poteškoćama u razvoju
0 24.12.2021 19:38
ZDK djeca s poteškoćama u razvoju
0 07.10.2021 21:44
kultura književnost djeca s poteškoćama u razvoju osobe s poteškoćama u razvoju djeca sa poteškoćama u razvoju Tomislavgrad Čitluk Krijesnice
0 18.04.2021 14:26
Bijeljina djeca s poteškoćama u razvoju
0 02.03.2021 19:24