Sastanak o ekonomskim i sigurnosnim aspektima boravka i radnog angažiranja stranaca u BiH

Sastanak o ekonomskim i sigurnosnim aspektima boravka i radnog angažiranja stranaca u BiH

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su danas sastanak s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH i Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskim i sigurnosnim aspektima boravka i eventualnog radnog angažiranja stranaca u Bosni i Hercegovini, ilegalnim i legalnim migracijama, procedurama dobijanja radnih dozvola, procesu prekvalifikacije domaće radne snage, te o postojećoj zakonskoj regulativi koja tretira ova pitanja.

Konstatirajući da se posljednjih nekoliko godina naša država suočava sa velikim odlivom radno sposobnog stanovništva i nedostatkom kvalificirane radne snage, sagovornici su učestale zahtjeve domaćih poslodavaca i privrednika za liberalizacijom domaćeg tržišta rada i povećanjem kvote uvoza radnika iz inostranstva ocijenili potpuno opravdanim.

Upozorili su na permanentan nedostatak radne snage u građevinarstvu, metalskoj i drvno-prerađivačkoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu, te naglasili važnost pojednostavljenja procedura i rokova za izdavanje radne dozvole, kao i utvrđivanja deficitarnih zanimanja i bolje koordinacije institucija na različitim nivoima vlasti.

Istaknuta je također i potreba veće odgovornosti prilikom procedure odabira stranih radnika, a posebno je naglašen problem neadekvatne popunjenosti diplomatske mreže BiH u zemljama odakle se ta lica angažiraju.

Predstavnici institucija ukazali su i na sigurnosne izazove prilikom uvoza radne snage i važnost sigurnosnih provjera lica koja podnose zahtjeve za radnim dozvolama. S tim u vezi, istaknuli su da je potrebno preduzeti sve potrebne mjere u cilju sprečavanja ilegalnih migracija i slučajeva krijumčarenja radnika koji iz zemalja trećeg svijeta dolaze u našu zemlju.

Članovi Komisije kazali su da će, u okviru svojih nadležnosti i parlamentarnog kapaciteta, uložiti dodatne napore kako bi se situacija u ovim oblastima popravila, te podsjetili na inicijative i zaključke ove komisije kojim se traži od nadležnih institucija da se proces zapošljavanja stranaca u Bosni i Hercegovini vodi po pojednostavljenim procedurama, a da se prilikom propisivanja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH strogo vodi računa o zaštiti prava domaće radne snage, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

federalna.ba/Fena

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 20.02.2024 17:09
parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 19.02.2024 21:28
Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 04.02.2024 19:38
Zastupnički dom Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 30.01.2024 19:55
BHRT Komisija za saobraćaj i komunikacije Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 18.01.2024 16:55
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sjednica
0 28.12.2023 08:36