videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Sastanak državne koalicije: Nedovršen, neproduktivan i bezuspješan

Reforme, budžet i sve pobrojano u Schmidtovom izvještaju čekat će na bolje odnose među partnerima državne koalicije. Nedovršen, neproduktivan i bezuspješan - opisi su jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou. Održan je s ciljem postizanja dogovora o usvajanju budžeta i spašavanju prve tranše sredstava iz Plana rasta. Iako je zbog rokova hitno, dogovora nema.

Državna koalicija iznenadno na okupu. Lideri na zadatku spašavanja budžeta BiH. No, za istim stolom već dugo nema istih stavova, ali zahtjeva i uslova nikada ne manjka. Pa je tako budžet dogovoren i uslovljen. SNSD prije državne kase želi osigurati entitetsku tako što insistira na podjeli novca entitetima od akciza i PDV-a.

„Nije samo pitanje akciza, nego i pitanje RAK-a koje su bile na računu, pa smo mi pristali da se to pitanje riješi. Najznačajniji dio tih sredstava je otišao za finansiranje BHRT-a o kome mi mislimo sve najgore. Ovdje se pokušava 'ajde dajte budžet, brzina.. Nema više brzine - što bi bilo?“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„To ni na koji način formalno-pravno nije uslov niti pitanje budžeta BiH“, kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Ali jeste uslov za milijardu eura iz Plana rasta za zapadni Balkan.

„Ako hoćemo dobiti sredstva ili pristupiti sredstvima koja se daju za ovo područje Zapadnog Balkana, bez proračuna to ne možemo uraditi“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kako sve radimo polovično, tako ni Plan reformi za plan rasta nije kompletiran. Nedostaju tri. I opet zid.

„Jedna od tih je da se odustane od veta na nivou odlučivanja BiH što mi ne možemo da prihvatimo i nećemo da prihvatimo“, kazao je Dodik.

„110 je bolje nego 0, ali, eto, nije isto kao i 113, ali nije ni nešto strašno. Tako da mislim da se ovdje vrtimo u krug ni zbog čega“, kazala je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović

Nakon ekonomije slijedi politika. Prioriteti, ali i oni bez dogovora. SNSD ponovo na sto vraća poznate zakone. U Izbornom zakonu sada je ključni problem CIK BiH. Smjenu aktuelnog saziva visoki predstavnik je zabranio kroz tehničke izmjene i to u dijelu koji se više ne može mijenjati. Dodik negoduje. A, uz smjenu CIK-a traži usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH. Isključivo sa odredbom prestanka mandata stranih sudija. Sve to je za Trojku crvena linija koju neće prijeći.

„Nije moguće ispratiti strane sudije zakonom, samo može izmjenom Ustava. Ja očekujem da to može se desiti u pristupanju BiH Evropskoj uniji“, kazao je predsjednik Naše stranke Edin Forto.

„Ne postoji ta cijena na koju smo spremni platiti da prijeđemo crvenu liniju u bilo kojem ugrožavanju interesa države BiH. Isključivo kompromis, a to podrazumijeva da svi nešto popuste“, kazao je Nikšić.

A, popuštanja nema jer je SNSD na sastanak, između ostalog, stigao i sa novim ultimamom. Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici i dalje se žustro protive. Na usvajanje neće izostati reakcija.

„U ime BiH dođe Lagumdžija i podnese rezoluciju, a to nije BiH. Mi tražimo odgovornost za takvo nešto, to je pitanje na kojem će se morati razgovarati ako se želi održati bilo kakva mogućnost za bilo kakve dogovore u BiH“, kazao je Dodik.

„Automatski smo to prekinuli. O tome nema nikakvih ni razgovora, ni pregovora niti me zanima šta on o tome misli“, kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Na državnom nivou koaliciji put je dug do rezultata. U Federaciji, između Trojke i HDZ-a, ipak, dogovor. No, pitanje je u čiju korist.

„Većinu stvari u Federaciji ja mislim da smo sad lagodno priveli kraju pa do tog da ćemo imati suca Ustavnog suda. Nadati se za nekoliko dana“, kazao je Čović

Propali pokušaj dogovora pokazuje da je koalicija pred zidom, ocjenjuje opozicija. Svim dogovorima, ovdje je, kažu, kraj.

„To neće ići onim putem kojim bi željeli građani BiH, a to jest približavanje ka euroatlantskim integracijama“, kazao je SBiH-ov Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH.

„Mislim da je to nešto što je od početka na krivo nasađeno i što ne može više dati rezultat nikakav u ovoj zemlji“, kazao je SDA-ov Safet Softić, delegat u Domu naroda BiH.

Rezultate čekaju građani. Iza koalicije još jedan fijasko. U pozadini politička kriza u dubiozi. Evropski put BiH stopiran, unutar države sve je na čekanju, pa i budžet. Korak naprijed s mjesta se ne nazire. No, u nizu prilika najkasnije za deset dana slijedi nova u nastavku održanog nedovršenog sastanka.

federalna.ba

sastanak koalicija