Sastanak Čović-Gendler: Izrael u BiH vidi prijatelja i partnera
(Izvor: Fena/HDZ BiH)

Sastanak Čović-Gendler: Izrael u BiH vidi prijatelja i partnera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se u četvrtak s Noom Galom Gendlerom, veleposlanikom Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani.

Dužnosnici su razgovarali o suradnji, diplomatskim odnosima između dviju država, o borbi s epidemijom koronavirusa te o društveno-političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Istaknuto je kako je suradnja na ekonomskom i gospodarskom području u stalnom napretku te da ima prostora i za jaču suradnju i širenje na druga područja, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

Čović je pozdravio održane sastanke na temu trilateralna suradnja - razmjena iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s Posavskom, Hercegbosanskom i Zapadnohercegovačkom županijom.

Suradnja se odnosi na područja upravljanja vodnim resursima (melioracija polja), ruralni razvoj, poticanje malih i srednjih poduzeća, razvoj socijalnog sektora i obrazovanje.

Veleposlanik Gendler prilikom sastanka je istaknuo kako Izrael u Bosni i Hercegovini vidi prijatelja, ali i partnera s kojim želi surađivati te razmjenjivati znanja i iskustva. Izrael strateški ulaže u moderne tehnologije i želi biti proaktivan partner u oblasti gospodarstva što su izraelski partneri demonstrirali i oko rekonstrukcije i novog poslovnog početka i razvoja Aluminija, navodi se u priopćenju.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji u obje zemlje, Čović je informirao veleposlanika Gendlera o predstojećim aktivnostima BiH na putu europskih integracija. Izmjene Izbornog zakona BiH istaknute su kao prioritet, čime će se osigurati jednakopravan odnos konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim razinama.

Čović je na kraju susreta poželio veleposlaniku Gendleru uspješan nastavak diplomatskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.

federalna.ba/Fena

BiH Izrael Dragan Čović Noa Gal Gendler
Izrael Palestina Jerusalem
0 11.05.2021 23:00
Mostar neredi navijači Dragan Čović Mreža
0 11.05.2021 22:22
Narodna skupština RS BiH Federacija BiH Republika Srpska dijalog
0 11.05.2021 21:25
Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
0 11.05.2021 20:08