Sastaje se novi parlament Južne Afrike, još se ne zna ko će u koaliciju sa ANC-om
(Izvor: Fena/EPA)

Sastaje se novi parlament Južne Afrike, još se ne zna ko će u koaliciju sa ANC-om

Novoizabrani parlament Južne Afrike sastaje se u petak kako bi izabrao sljedećeg predsjednika zemlje, a javnost je još uvijek u mraku o tome koje će se stranke pridružiti Afričkom nacionalnom kongresu u vladi i politici koju će voditi.

ANC, koji je bio na vlasti od izbora 1994. koji su označili kraj aparthejda, prvi put je izgubio većinu na izborima 29. maja i pokušava da sastavi vladu nacionalnog jedinstva na širokoj osnovi.

Predsjednik Cyril Ramaphosa, lider ANC-a, vjerovatno će osvojiti novi mandat jer stranka ima najveći broj poslaničkih mjesta, ali će možda morati učiniti značajne političke ustupke političkim protivnicima.

U četvrtak uvečer, ANC je saopćio da su druge stranke, uključujući proposlovnu Demokratsku alijansu, njenog najvećeg rivala, pristale da učestvuju, ali precizan dogovor tek treba da bude postignut.

Helen Zille, visoka zvaničnica DA u pregovaračkom timu stranke, rekla je u petak da se detalji još uvijek izglađuju pola sata prije nego što je trebao zasjedati parlament.

- U dva sata ujutro mislili smo da imamo konačno rješenje i dogovor. Jutros se pojavilo nekoliko problema i oni samo pokušavaju da ih riješe - izjavila je ona za javni servis SABC.

- Morat ćemo da radimo do posljednjeg trenutka da bismo postigli sporazum - rekla je ona.

ANC je osvojio 159 od 400 mjesta u Narodnoj skupštini, dok je DA dobio 87. Populistička stranka uMkhonto we Sizwe (MK) koju predvodi bivši predsjednik Jacob Zuma ima 58, tvrdo ljevičarski Borci za ekonomsku slobodu 39 i socijalno konzervativna Inkatha slobodarska partija 17.

federalna.ba/Fena

Južna Afrika