Šarović: Šansa za promjenu izbornog zakonodavstva najavljuje se bar i 'na mala vrata'

Šarović: Šansa za promjenu izbornog zakonodavstva najavljuje se bar i 'na mala vrata'

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da ga raduje, kako je rekao, što se bar i 'na mala vrata' najavljuje šansa za promjenu izbornog zakonodavstva i da će ta stranka doprinijeti prema njenim mogućnostima.

Šarović je nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Banjoj Luci napomenuo da je ostalo još veoma malo vremena za postizanje dogovora.

- Ukoliko ne može da se postigne saglasnost o cijelom paketu, smatramo da je potrebno, a i zalagaćemo se za to, da se postignu izmjene bar u onom dijelu koji se tiče izmjena koje je predložila i Centralna izborna komisija i dio političkih stranka kako bi se unaprijedio izborni proces - kazao je.

Šarović ističe da je na sjednici Predsjedništva SDS-a potvrđen stav da je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) jedino mjesto gdje treba donijeti odluke o učešću predstavnika iz Republike Srpske u institucijama BiH, saopćeno je iz SDS-a.

- Naša poruka prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku je - s obzirom na to da su on, njegova stranka i koalicija bili inicijatori ranijih zaključaka NSRS, da se od njih očekuje da sada budu predlagači nekog drugačijeg stava spram učešća u institucijama BiH - ističe Šarović.

Kaže da aktuelna vlast nije iskoristila zaključke NSRS-a i tražila odgovarajuća rješenja za ključna pitanja, prije svega za nametnutu Inckovu odluku.

- Umjesto toga, to vrijeme je iskorišteno za stavljanje na sto i drugih pitanja koja se tiču prenosa nadležnosti. Onaj koji je ovo započeo i koji je prokockao šansu izgubivši ovo vrijeme uvodeći nas u spiralu sukoba i krizu neviđenih razmjera, treba da smogne snage i izađe pred NSRS i sada kaže da će se ubuduće raditi drugačije - naveo je Šarović.

federalna.ba/Fena

Mirko Šarović SDS izborno zakonodavstvo BiH
sport Borilački sportovi Kanton Sarajevo Sarajevo BiH taekwondo taekwondo klub Šampion
0 22.05.2022 15:47
BiH Italija Bajraktari iz Arezza
0 22.05.2022 15:44
BiH Bundesliga Ujedinjene nacije
0 22.05.2022 11:46
uvoz izvoz BiH
0 22.05.2022 09:10
sport Borilački sportovi karate kup Goražde BiH
0 21.05.2022 18:29