Sarajevo: Sutra otvaranje izložbe 'Neminovnosti: književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'
(Izvor: BZK Preporod)

Sarajevo: Sutra otvaranje izložbe 'Neminovnosti: književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine 14. marta s početkom u 13.00 sati organiziraju izložbu “Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića”, autorice mr. Đane Kukić. 

Izložba će biti otvorena na godišnjicu njegove smrti.

Publici će biti predstavljeni  lični dokumenti, fotografije, novinski članci, pisma, knjige i drugi eksponati koji svjedoče o životu i djelu ovog književnika.

Alija Isaković je bio dramaturg, pisac, publicist, antologičar, leksikograf i historičar jezika i književnosti.

Autor je dva rječnika: Rječnik karakteristične leksike u bosanskom jeziku (1993.) i Rječnik bosanskog jezika (1995.).

Isaković je poznat i po svojim dramama, među kojima se posebno ističe Hasanaginica, koja je najprije izvedena u Narodnom pozorištu u Mostaru 1981. godine, a potom objavljena i kao dramski tekst, te adaptirana kao TV drama na tadašnjoj Televiziji Sarajevo 1983. godine u režiji Aleksandra Jevđevića, s Nadom Đurevskom u naslovnoj ulozi Hasanaginice.

Priredio je i prvu antologiju muslimanske književnosti „Biserje“ 1972, prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca „Hodoljublje“ 1973, zbornik radova „Hasanaginica, 1774-1974“, anegdote Nasrudina-hodže 1984, te sa Hadžemom Hajdarevićem izbor iz časopisa „Behar“ 1900-1911. Nagrađivan je za prozno i dramsko stvaralaštvo.

Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1976. godine. BZK “Preporod” svake godine dodjeljuje nagradu „Alija Isaković“ za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku.

Prema riječima autorice, inače kustosice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, prošle su dvije decenije otkad je bosanskohercegovačka publika zadnji put imala priliku pogledati originalne eksponate koji svjedoče o životu i bogatoj spisateljskoj karijeri Alije Isakovića, jednog od najvećih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih književnika i intelektualaca.

"Povod za novu izložbu o Isakovićevom književnom,društvenom i kulturnom angažmanu sasvim je opravdan iz dva razloga. Prvi predstavlja njegovanje kulture sjećanja koja je izuzetno važna, jer je izložba prvenstveno edukativnog karaktera. Drugi povod je obilježavanje značajnog jubileja, 120. godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulrure Preporod i uloga Alije Isakovića kao predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje Preporoda u 1990. godini, koja je predstavljala nastavak prekinutog rada ovog društva u 1949. godini,koa i rad drugih nacionalnih društava: Napretka i Prosvjete" , navodi autorica izložbe Đana Kukić.

federalna.ba/BZK Preporod

 

 

 

izložba
izložba labirint Historijski muzej BiH
0 24.05.2024 10:04
Čitluk Saša Šantić izložba Irena Musa
0 24.05.2024 09:21
Kad majčina suza kane izložba Esad Esso Lukač
0 23.05.2024 17:56
Ćiril Ćiro Raić izložba Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
0 20.05.2024 21:50