videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Sankcije Zapada omogućuju stvaranje nove velike osmorke?

Nedavno je predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin izjavio kako će rat sankcijama između Zapada i Rusije omogućiti formiranje nove “velike osmorke”. Sličan stav je nedavno iznio i glavni Putinov obavještajac Nikolaj Patrušev. Izjave visokih ruskih zvaničnika se očito nadovezuju na Putinovu teoriju prema kojoj će temelje novog svjetskog poretka postaviti jake, suverene države. Koje bi to zemlje, prema ruskom predviđanju, činile novu veliku osmorku?

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici svojom politikom sankcija ruše ekonomske veze, formirajući nove tačke rasta u drugim zemljama, koje su zajedno sa Rusijom faktički formirale novu "veliku osmorku", izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. On je podsjetio da grupa od osam zemalja, koje ne učestvuju u ratu sankcija, a koju čine: Kina, Indija, Rusija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Iran i Turska, po pokazatelju BDP-a i po paritetu kupovne moći nadmašuje za 24,4 posto staru grupu industrijski razvijenih zemalja G7. U isto vrijeme, Volodin tvrdi da ekonomije SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade i dalje trpe velike potrese, navodeći pad američkog BDP-a za 1,5 posto te rekordnu inflaciju u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. No, želje su jedno, a stvarnost drugo. Primjera radi, u mnogo čemu su razroki odnosi Kine i Indije, ili Turske i Rusije. Naravno, pragmatični političari će uvijek veći problem ostaviti po strani, posežući za onim što se može riješiti, a ono oko čega će uvijek naći zajednički jezik je biznis. Moskva, iz razumljivih razloga, trenutno velike nade i energiju ulaže u format BRICS – svojevrsni ekonomski pakt koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Kina je trenutno predsjedavajuća tog foruma i domaćin je aktuelnom online samitu, pa je u demonstraciji zbira pogodnosti tog formata objavila kako BRIKS napreduje i na kosmičkom planu.

“Mehanizam zajedničkog odbora služi kao tijelo za donošenje odluka za BRICS satelitsko sazvijezđe za daljinsko otkrivanje. Kao predsjedavajuća BRICS-a ove godine, Kina aktivno promovira saradnju članica BRICS-a. Želimo izgraditi platformu za promociju primjene satelitskih podataka daljinskog istraživanja kako bismo poboljšali nivo saradnje”, izjavio je Gan Yong, inspektor u Nacionalnoj svemirskoj upravi Kine

Što će reći, ako može u svemir, BRICS može obrazac uspjeha u svim zemaljskim poslovima. Rusija puno očekuje, prije svega zbog prodaje energenata, širenja utjecaja i, dakako stvaranja novog platežnog sistema jer se u širokoj viziji stvara potencijalno tržište od blizu četiri milijarde ljudi. Stoga ne čude hvalospjevi ruskih zvaničnika, ali i jednog od vrlo uticajnih ruskih oligarha Olega Deripaske:

“I naravno, BRICS bi trebao graditi zamjenski sistem plaćanja, tržište duga, tržište kapitala, i zajedno raditi na zaštiti investicija, kako sprovesti imovinska prava u tijelima, prava intelektualne imovine. Možemo koristiti digitalnu ekonomiju, alate i instrumente koji će sprovesti efikasnost umjetne intaligencije i proizvoda kojeg ona pravi. I konačno, sve bi to trebalo donijeti, kako je rekla Kina, društvo zajedničkog prosperiteta. BRICS bi tome trebao posvetiti veliku pažnju jer će u suprotnom naoružani zapadni financijski sistem igrati ulogu prebacivanja, što će definitivno uništiti konkurentnost i efikasnost snage slobodnog tržišta.”

“Predsjednik Si Đinping se obratio ministrima vanjskih poslova za saradnju, posebno zemalja u razvoju. Čuli smo države s različitih kontinenata i puno se njih raduje članstvu BRICS-u jer znaju o kakvom se potencijalu radi. Poenta BRICS-a nije samo u geografskom povezivanju, nego i u multilateralizmu”, rekao je finansijski novinar iz Dubaija Wael Lababidi.

“Kina je održavala seminare, forume u Kini i ostalim državama. Igrala je važnu ulogu u promociji mehanizma menadžmenta BRICS država. Teži ka dobrobiti zemalja u razvoju”, istakao je Evandro Carvalho, profesor međunarodnog prava i šef Centra za brazilsko-kineske studije.

“Ako pogledate imena tih zemalja BRICS-a, vidjećete da su sve one vrlo važni igrači u međunarodnoj areni. Kina je najvažnija među članicama BRICS-a. Vodi zemlje BRICS-a u postizanje novog međunarodnog razvojnog poretka. Ovo je veoma važno”, poručio je senator Meksika Jose Narro Cespedes.

Dakle, BRICS je vrlo povoljan format za Rusiju, no tu glavnu riječ ima Kina, a izjave zvaničnika i analitičara iz zemalja članica govore u prilog tome da su primarno zainteresirane za saradnju s Kinom. Šta je onda sa ostalim članicama te potencijalno velike osmorke?

Za Rusiju je u ovom trenuitku zbog invazije na Ukrajinu, možda najvažnija Turska. No, i Turska je velika i moćna zemlja pa Moskva sa Ankarom odnose održava sa najvećim oporezom, mada se nije libila iskazati protivljenje najavljenoj turskoj operaciji širenja sigurnosnog pojasa na sjeveru Sirije prema teritorijama koju kontroliraju Kurdi. No, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan ostaje pri svome:

“Nikada nećemo dozvoliti uspostavljanje terorističkih koridora duž granica naše države, i definitivno ćemo popuniti preostale šupljine u našoj sigurnosnoj zoni.”

Dodajmo ovome da je Turska produžila boravak svojih trupa u Libiji, važnoj zemlji za opskrbu naftom i u kojoj i Rusija ima instalirane političke saveznike, ali potpuno suprotstavljene Turskoj. Moskva je nedavno oštro upozorila i Izrael zbog napada na aerodrom u Damasku zbog čega je 15 dana bio izvan funkcije, no službeni Tel Aviv se nije pretjerano osvrtao na te kritike. Stoga je teško prognozirati da li će Rusija uspjeti sačuvati utjecaj u Siriji, bez obzira na savezništvo sa Iranom. A, Tursku i Iran je nedavno posjetio predsjednik Venecuele, Nikolas Maduro, zemlje teško osiromašene američkim sankcijama i unutarnjim previranjima. No, Venecule je svima zanimljiva zbog ogromnih zaliha nafte, pa se već i Amerika zbližava sa tamošnjim operaterima, dok je Maduro Ankaru i Teheran posjetio prije svega zbog kvota u OPEC-u, a sve začinio 20-godišnjim sporazumom o saradnji s Iranom. 

“Ove godine smo se našli u poziciji u kojoj su okolnosti povoljnije i u kojoj smo spremniji i snažniji, za združivanje snaga Irana i Venecuele u istinski izvrsnoj saradnji”, poručio je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro.

“Vanjska politika Islamske Republike Iran uvijek je za cilj imala održavanje spona sa nezavisnim nacijama, a Venecuela je pokazala izuzetnu otpornost suočena sa prijetnjama i sankcijama neprijatelja i imperijalizma”, naglasio je predsjednik Irana Ebrahim Raisi.

“Na ovom forumu sam predsjedniku ponovio da smo protiv primitivnih jednostranih sankcija. U ime Turske, kao što je vrijedilo i do sada, želim ponoviti da ćemo nastaviti podržavati bratsku Venecuelu”, istakao je Erdogan.

Nije teško zaključiti da je zajednički imenitelj svim izjavama otpor prema sankcijama, napose američkim, za šta će opet Iran i Venecuela reći da se radi o zajedničkom, imperijalističkom neprijatelju. Po tom stavu su jedinstvene brojne latinoameričke zemlje, a sigurno je Moskvi dobro godila odluka, još jedne zemlje iz potencijalno velike osmorke – Meksika, da ne učestvuje ovogodišnjem samitu Južne i Sjeverne Amerike u Los Anđelesu jer nisu bile pozvane Kuba, Venecuela i Nikaragva.

“Smatramo da je to nastavak stare politike intervencionizma, nepoštovanja prema nacijama i njihovim narodima”, kazao je predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador.

Međutim, ekonomske veze Meksika i Sjedinjenih Država su toliko velike da se nijedna vlada u Meksiko Sitiju neće kockati sa takvim ulogom. Također, i Amerika ima svoje formate za saradnju poput QUAD-a ili odnedavno AUKUS-a, a svjedočimo i obnovi odnosa na Srednjem istoku čemu u prilog ide turneja američkog predsjednika Džoa Bajdena zemljama Zaljeva idućeg mjeseca. No, u svemu tome će biti najvažniji razvoj američko-kineskih odnosa, koji uz manje ili veće oscilacije, već 50 godina imaju karakter napredovanja. I, kako stvari stoje, tu Moskva ni na koji način neće imati presudnu riječ.

federalna.ba

Svijet Kina BRICS