Sanaderu korupcijske afere objedinjene u kaznu od 18 godina i osam mjeseci
(Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Sanaderu korupcijske afere objedinjene u kaznu od 18 godina i osam mjeseci

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je odlučilo da će bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader temeljem presuda u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina - MOL, iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Odluka je, kako Hina doznaje na sudu, donesena krajem decembra, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim odvjetnicima. Obrana tvrdi da je odluka neosnovana i najavljuje žalbu

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović odluku izvanraspravnog vijeća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravomoćne presude nije želio komentirati. Ustvrdio je tek da je odluka apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu. Obrana godinama ustraje u tvrdnji da za sve presude, s obzirom da se radi o sličnim kaznenim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i pol godina. Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sustavu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobode, u zatvoru neprestano od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cijene.

Sredinom oktobra 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora. Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u novembru prošle godine u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen. Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021. 

federalna.ba/Onasa

Ivo Sanader Hrvatska korupcija zatvor
Hrvatska izbori
0 14.04.2024 21:30
tunel zatvor Pariz
0 04.04.2024 10:42
Zoran Milanović EU SAD Hrvatska BiH
0 01.04.2024 15:25
Francuska zatvor
0 29.03.2024 19:40
Hrvatska policija krijumčarenje ljudima
0 28.03.2024 11:46