videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Dnevnik 2)

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u održao protest upozorenja

Radnici BHRT-a protestom su upozorili na težak položaj u ovoj medijskoj kući. Ne isključuje se mogućnost općeg štrajka, ali i gašenja BHRT-a - zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse, što već pet mjeseci opstruira uprava BHRT-a. Podsjećamo, Radio-televizija Federacije BiH u nekoliko navrata pozvala je na razum i potpisivanje Ugovora kako bi bila ispoštovana prava svih radnika.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u održao je protest upozorenja sa kojeg je poručeno da se zaposlenici ove medijske kuće, njih oko 750, nalaze u teškoj finansijskoj situaciji. Ona bi, naglašeno je, mogla dovesti do gašenja BHRT-a. Pozvali su menadžment i izabrane zvaničnike da preuzmu odgovornost za stanje u ovom javnom emiteru.

„Jasno smo definisali naše stavove u nekoliko javnih nastupa, a to su: odgovornost poslovodstva i Upravnog odbora BHRT za trenutno stanje u Javnom servisu BiH, isplata zaostale plaće i naknada, povećanje plaće i toplog obroka i njihovo usklađivanje sa troškovima života, izmirivanje svih doprinosa koji nisu uplaćivani godinama, poboljšanje uslova rada, nova sistematizacija radnih mjesta“, kazala je Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

„Mi nemamo novca za plate, doprinose i ostale zarađene naknade, a javnost treba da zna da nas, kao sindikat koji istupa isključivo u interesu svojih članova, ne zanimaju prepucavanja između javnih emitera niti politička nadmudrivanja, niti verbalna podrška i tapšanje po ramenu. Nama je toga dosta. Upozoravamo državne i entitetske političare, koji su najodgovorniji, OHR i visokog predstavnika, ali i menadžmente - svi ste vi odgovorni za sadašnje stanje u kojem se nalazimo i dajte nam naše plate“, kazao je Edis Fočo, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Posljednju platu radnici BHRT-a su, kako je poručeno, primili 8. aprila. Duguju im se i dva topla obroka. Jedan od gorućih problema jesu i neuplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje. Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je početkom februara odobrilo BHRT-u četiri miliona maraka pomoći koja su brzo potrošena.

„Koja su, kako su nas izvijestili, potrošena na tri plate, Evropsko prvenstvo u nogometu, digitalnu opremu i još neka dugovanja. Tako da je sada račun prazan“, dodala je Kurtović-Pašalić.

Podršku radnicima BHRT-a pružili su i predstavnici sindikalnih organizacija. Ukoliko dođe do najavljenog generalnog štrajka i radikalnijih protesta radnika BHRT-a, poručili su, podrška sindikata ni tada neće izostati.

„Mogli bismo ostati jedina država u Evropi koja neće imati javnu državnu televiziju. Imajući u vidu da znamo šta su uslovi za pristupanje Evropskoj uniji, onda ili lažu EU ili lažu nas“, izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

A, bez obzira na trenutne probleme, naglašena je i potreba jedinstva svih medijskih radnika.

„Kolege na Federalnoj TV izuzetno pate, patite i vi, pati i kantonalna televizija. Svi pate zato što smo pod omčom političke oligarhije“, kazao je Miralem Terzo, generalni sekretar Udruženja za zaštitu ljudskih prava Slobodni pogledi.

Podsjetimo, Uprava BHRT-a sa generalnim direktorom Belminom Karamehmedovićem na čelu od decembra odbija potpisati ugovor o naplati RTV takse, kao jedino moguće - na zakonu zasnovano rješenje. Zbog toga, osim što su radnici ove kuće u velikom problemu, neizvjesna je i budućnost RTVFBiH.

federalna.ba

BHRT protest