Samo trinaest zemalja i teritorija u svijetu imalo čist zrak u 2022.
(Izvor: Ilustracija)

Samo trinaest zemalja i teritorija u svijetu imalo čist zrak u 2022.

Samo 13 zemalja i teritorija u čitavom svijetu imalo je čist, odnosno zadovoljavajući kvalitet zraka prošle godine, prema novoobjavljenom izvještaju, pošto je zagađenje zraka poraslo na alarmantan nivo u 2022. godini, navodi CNN. 

U izvještaju IQAir-a, kompanije koja prati kvalitet zraka širom svijeta, utvrđeno je da prosječno godišnje zagađenje zraka u otprilike 90 posto analiziranih zemalja i teritorija premašuje smjernice o kvalitetu zraka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje su osmišljene da pomognu vladama da donesu propise za zaštitu javnog zdravlja. 

IQAir je analizirao prosječan kvalitet zraka iz 131 zemlje i teritorije i otkrio da samo šest zemalja — Australija, Estonija, Finska, Grenada, Island i Novi Zeland — i sedam teritorija na Pacifiku i Karibima, uključujući Guam i Portoriko, ispunjavaju WHO smjernice za kvalitet zraka, koje zahtijevaju prosječan nivo zagađenja zraka od pet mikrograma po kubnom metru ili manje.

Sedam zemalja – Čad, Irak, Pakistan, Bahrein, Bangladeš, Burkina Faso, Kuvajt i Indija – imalo je loš kvalitet zraka koji je daleko premašio smjernice WHO sa prosječnim zagađenjem zraka više od 50 mikrograma po kubnom metru.

Studija se posebno bavila finim česticama ili PM2,5 koji su najmanji zagađivač, ali i najopasniji.

Kada se udišu, PM2,5 čestice prodiru duboko u plućno tkivo i mogu ući u krvotok. Dolaze iz izvora kao što su sagorijevanje fosilnih goriva, oluje prašine i šumski požari, a povezane su sa brojnim zdravstvenim problemima uključujući astmu, bolesti srca i druge respiratorne bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija je pooštrila svoje godišnje smjernice o zagađenju zraka u septembru 2021. godine, smanjivši prihvatljivu količinu finih čestica sa 10 na 5 mikrograma po kubnom metru.

federalna.ba/Fena

zagađenje zraka Svijet
Svijet Emmanuel Macron
0 14.06.2024 21:58
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52
Svijet
0 14.06.2024 18:59
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04