videoprilog Emine Smajlović (Dnevnik 2)

„Samo možemo da gledamo neke namirnice, ne možemo ih kupiti“

Nova godina u našoj zemlji donijela je i nova poskupljenja. Nove cijene proizvoda u trgovinama, a među prvima na udaru su pušači. Privredu očekuju veći računi za električnu energiju, a građane zabrinutost - da će uzročno-posljedično i njihovi doći na red.

Nove cijene - od osnovnih životnih namirnica do onih koje mnogi nazivaju luksuzom. U društvu gdje prihodi građana ne prate rastuće troškove života - i najmanje poskupljenje značajan je udar na džep građana.

„Samo možemo da gledamo neke namirnice, ne možemo ih kupiti“.

„Sa 1000 maraka ne možeš preživjeti mjesec dana – troje-četvero ne može preživjeti“.

„Standard života u Bosni je takav da svako poskupljenje utječe na budžet“.

„Svaki dan kad uđeš - sve je druga cijena, ali to niko ne kontroliše“.

Prve na udaru su cigarete i duhanski proizvodi.

Od 01.01.2024. godine:
proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta;
specifična (fiksna) akciza u iznosu od 1,65 KM za pakovanje od 20 komada cigareta;
akciza na duhan za pušenje u iznosu od 138,40 KM / kg.

„Ako je neki proizvod koštao 100 KM, a kroz godinu dana je koštao 125 KM, vi imate rast od 25 procenata. Ali sada je cijena opet narasla, ali sporije, na 127. Dakle - sporije narasla. I tako se mjeri inflacija, sa 127 na 125, ne na onaj početni period“, objašnjava ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Sve prazniji tanjiri potkrepljuju činjenicu da je BiH druga najsiromašnija evropska zemlja. Još jedna godina je pred nama, a sa njom i novi izazovi. Statistički, inflacija je usporila, ali nema vraćanja na stare cijene.

„Nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva, ona ostaje ista. S tim što predstoji nam da, u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona, pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije, zadržati na nižoj cijeni. A oni koji budu enormno trošili, morat će više i da plate“, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

Novogodišnja euforija je prošla. Sada kada se bljesak novogodišnjeg svjetla ugasio, ostala je realnost. Prsti inflacije se sve više uvlače u džepove bh. građana i diktiraju imena namirnica koje će se naći na spiskovima za kupovinu.

federalna.ba

cijene poskupljenje poskupljenja
potrošačka korpa poskupljenja
0 03.05.2024 18:39
Islamska zajednica BiH Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko poskupljenja poskupljenje
0 26.02.2024 19:50
Brčko Brčko distrikt BiH Islamska zajednica BiH poskupljenje poskupljenja
0 25.02.2024 20:58