Samit G7: Kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajinu iz ruskih sredstava
(Izvor: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI)

Samit G7: Kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajinu iz ruskih sredstava

Grupa G7 je pristala iskoristiti zamrznutu rusku imovinu kako bi prikupio 50 milijardi dolara za Ukrajinu kako bi joj pomogao u borbi protiv invazije ruskih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je to još jedan podsjetnik Rusiji "da ne odustajemo", ali je u Moskvi predsjednik Vladimir Putin rekao da je taj potez "krađa" koja "neće proći nekažnjeno".

Također na samitu G7 u Italiji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i Joe Biden potpisali su 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum između Ukrajine i SAD-a, koji je Kijev pozdravio kao "historijski".

Sporazum predviđa američku vojnu pomoć i pomoć u obuci Ukrajini ali ne obvezuje Washington da pošalje trupe da se bore za svog saveznika.

Prema Bijeloj kući, sigurnosni dogovor znači da će Washington i Kijev raditi na izgradnji i održavanju odbrambenih i odvraćajućih sposobnosti Ukrajine, ojačati odbrambenu industrijsku bazu zemlje i podržati ekonomski oporavak i energetsku sigurnost.

Sigurnosni sporazum također znači da će u slučaju budućeg ruskog oružanog napada na Ukrajinu biti konsultacija "na najvišim razinama kako bi se odredile odgovarajuće i potrebne mjere za podršku Ukrajini i nametnuli troškove Rusiji", dodaje se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

G7 Ukrajina