Salman Rushdie piše knjigu o napadu zbog kojeg je ostao bez vida na jedno oko
(Izvor: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Salman Rushdie piše knjigu o napadu zbog kojeg je ostao bez vida na jedno oko

Salman Rushdie piše knjigu o napadu nožem na pozornici u New Yorku prošle godine, napadu zbog kojeg je ostao bez vida na jedno oko, rekao je autor tokom književnog festivala Hay.

"Pokušavam da napišem knjigu o napadu na mene - šta se dogodilo i šta to znači, ne samo o napadu, već i svemu u vezi njega", rekao je u snimljenom zoom pojavljivanju.

“Biće to relativno kratka knjiga, nekoliko stotina stranica. Nije najlakša knjiga na svijetu za pisanje, ali to je nešto što moram proći da bih radio nešto drugo. Ne mogu stvarno da počnem da pišem roman koji nema nikakve veze sa ovim... Tako da jednostavno moram da se nosim sa tim.”

Rushdie je proveo šest sedmica u bolnici nakon napada nožem. Osim gubitka vida, ozljede šake su mu ostavile nedostatak osjećaja u nekim vrhovima prstiju, što otežava kucanje.

Muškarac osumnjičen za napad na Rushdieja, Hadi Matar, optužen je za pokušaj ubistva.

Rushdie je publici u Hayu rekao da je "dobro" i bio je "zadovoljan" pozitivnim odgovorom na njegov najnoviji roman, Victory City, koji je završen prije napada i objavljen nakon njega.

„Nikad ništa ne uzimam zdravo za gotovo“, rekao je. „Čini se da se većini ljudi sviđa knjiga i to mnogo znači.”

Rushdie je nagrađen ovogodišnjom medaljom festivala Hay za prozu za Victory City. U panel diskusiji o romanu, Margaret Atwood je rekla da se knjiga „čita kao bajka – a onda manje kao bajka, a više kao Ratovi ruža”. Turska spisateljica Elif Shafak je dodala da je to "mješavina najoštrije politike i stvarnosti s ogromnom maštom".

Douglas Stuart, koji je dobio Bookerovu nagradu za svoj debitantski roman, Shuggie Bain, kazao je da je roman poput "divne tapiserije" i da je njegovo djelo "ogromno bogatstvo koje je bez premca".

U vrijeme napada na Rushdieja prošle godine, romanopisac je dvije decenije živio bez danonoćnog obezbjeđenja nakon što je bio primoran da se skriva skoro 10 godina kada je izdata fetva nakon objavljivanja Satanskih stihova 1988.

Usred tvrdnji da je roman antiislamski, došlo je do široko rasprostranjenih protesta. Rushdie se suočio sa prijetnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, pozvao je na Rushdijevo ubistvo, dajući nagradu od 3 miliona dolara za glavu autora.

federalna.ba/The Guardian

Salman Rushdie napad knjiga