Salko Zildžić: Nesmotrenost uzrok događaja na granici
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Salko Zildžić: Nesmotrenost uzrok događaja na granici

Salko Zildžić, zastupnik Stranke demokratske akcije, koji prisustvuje današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izjavio je novinarima da prema zakonima Bosne i Hercegovine, on nije počinio krivično djelo iako jeste po zakonima Srbije.

U Bosni i Hercegovini on ima dozvolu za pištolj koji posjeduje.

Učesnik je današnje sjednice u Parlamentu jer izvršava zastupničku dužnost, kazao je.

Zildžiću je sud u Užicu, Srbija, izrekao nedavno jedonogodišnju kaznu kućnog pritvora, prema sporazumu o priznanju krivice s njim, a suđeno mu je jer je granična policija našla pištolj u njegovom automobilu prilikom Zildžićevog prelaska međudržavne granice BiH i te zemlje.

Nakon presude, on se u međuvremenu vratio u BiH te novinarima u Parlamentu danas kazao da je prema njemu postupano sasvim korektno u Srbiji. Negirao je da je prilikom rutinske kontrole na granici, policija pronašla kod njega bilo kakvu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne službe BiH.

Najavio je da će se posavjetovati s pravnicima u vezi s tim što su pojedini  mediji u BiH objavili da mu je nađena legitimacija ove službe, koju inače nikad nije imao, po njegovim riječima. Ta potpuno lažna medijska informacija, kazao je, prouzročila je veliku neugodnost u događaju koji inače nije bio lak ni za njegovu porodicu, posebno ne za maloljetnu djecu mada je ipak sve stoički podneseno.

Jedina legitimacija koju je imao na granici bila je legitimacija Predstavničkog doma, kao i lična karta, odnosno lični dokumenti.

U Srbiju je putovao s namjerom da se vidi s prijateljem i da se tamo kratko zadrži, kazao je, a događaj na granici plod je njegove nesmotrenosti, zbog čega je pištolj bio u automobilu, nesvjesne greške i ničeg drugog, izjavio je.

U vezi s izdržavanjem izrečene kazne, Salko Zildžić kaže da treba sačekati da presuda iz Srbije dođe do službenih adresa u Bosni i Hercegovini. Inače će se on boriti za njegova prava, mogućnosti u ovom slučaju, dodao je.

Ako po zakonima Bosne i Hercegovine bude morao vratiti zastupnički mandat, učiniće to, ali boriće se za ono što su legitimna prava, rekao je Salko Zildžić, član Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

federalna.ba/Fena

Salko Zildžić sjednica