Adamović: Ako Zildžić ne izvrši obaveze prema Srbiji, ona se može obratiti bh. pravosuđu

Nastavlja se pravna dilema u vezi sa slučajem Salke Zildžića, federalnog zastupnika SDA. On je pušten na slobodu iz pritvora u Užicu, nakon što je tamošnji sud prihvatio Sporazum o priznanju krivičnog djela između Višeg javnog tužilaštva u Užicu i okrivljenog.

Zbog izvršenog krivičnog djela - nošenje i promet oružja, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz mjeru elektronskog nadzora. No, ovaj slučaj je otvorio niz pitanja i različita pravna tumačenja. Može li se strana presuda preinačiti u našoj zemlji i kako će presuda iz Srbije biti provedena?

“Ako on tamo izmiri sve obaveze prema Republici Srbiji i izdrži kaznu zatvora ili to plati, ako je predviđeno zakonom zamjenom, onda je tamo postupak u cijelosti okončan i ovdje se samo evidentira da je ta osoba osuđivana u inostranstvu. Međutim, ako ne izvrši obaveze prema Srbiji, onda Srbija može tražiti međunarodno priznanje te odluke putem ministarstava pravde i na osnovu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i sporazuma o međusobnoj saradnji, onda se naš sud tu miješa - priznaje tu odluku, traži izvršenje itd.”, objašnjava advokat Vlado Adamović.

federalna.ba

Salko Zildžić Vlado Adamović
Josip Muselimović Vlado Adamović Arben Murtezić Ranko Debevec Osman Mehmedagić Nenad Nešić
0 19.12.2023 20:47
Salko Zildžić sjednica
0 27.09.2023 11:40
Salko Zildžić
0 25.09.2023 18:11
Salko Zildžić Srbija
0 22.09.2023 18:11