Salihović: Sve što se pojavi visoko u BiH - odlazim u te gradove

VakifBank iz Istanbula je jedan od najuspješnijih evropskih i svjetskih ženskih odbojkaških klubova. Ovaj klub već pet godina ima školu odbojke u Sarajevu, koja funkcioniše sa dosta uspjeha. Tim povodom za magazin Sport govorio je direktor škole Samir Salihović, nekadašnji proslavljeni bh. odbojkaš.

Višestruki svjetski, evropski i turski prvak stanuje u Bosni i Hercegovini punih pet godina, podsjeća Salihović.

„To je klub koji se ne bavi prosjekom i trenutno je najmoćniji klub u svijetu odbojke. Ljudi su u nama prepoznali partnera i jako smo sretni. Laska mi da vodim takvu školu odbojke i da sarađujem sa tako moćnim klubom“, naglasio je on.

Upitan šta je to privuklo vrhunski klub da u Sarajevu ima podružnicu, Salihović ističe da BiH ima nešto što Turska nema.

„Genetske predispozicije. Mi smo to na terenu i opravdali. Trenutno desetak djevojčica iz Škole odbojke VakifBank Sarajevo egzistira, trenira, radi, školuje se u Istanbulu. To dovoljno govori o našem radu i talentiranoj naciji kada je u pitanju odbojka u BiH“, pojašnjava Salihović.

U tom kontekstu kaže da naše odbojkašice imaju visinu.

„U svijetu sporta sve možete nadoknaditi mukotrpnim radom, osim visine. BiH ima visinu. Naših djevojčica u Istanbulu ima iz Bileće, Trebinja, Banje Luke, Sarajeva. Obišli smo cijelu BiH. Imamo jaku skauting službu i ono što je najbitnije ova škola je potpuno besplatna, daje vrhunske uslove za rad, trenažni proces dolazi iz Istanbula. Osam trenera, PR služba – svi radimo u službi ove priče koja je vrhunskog karaktera. Nije se lako zadržati VakifBanku ni dan jedan, a ne pet godina. Ovo je suhi kvalitet koji BiH ima“, naglašava on.

Sve ono što se pojavi visoko u BiH, a da bi moglo da pravi jednu ozbiljnu odbojkašku igračku karijeru, odlazim u te gradove i razgovaram s roditeljima, kazao je Salihović.

federalna.ba

sportski magazin Samir Salihović
sportski magazin
0 10.06.2024 20:05
sportski magazin
0 29.04.2024 18:59
sportski magazin Federalna televizija
0 13.09.2021 10:14
sportski magazin Federalna televizija
0 06.09.2021 09:46