'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu prezentiran je roman  'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića. On je i predsjednik Društva bosanskohercegovačkih pisaca, prevoditelja i bibliotekara u Švedskoj, a počasni gosti ovogodišnjeg sajma su upravo bh. pisci iz dijaspore. 

Moderatorica sajamskih promocija Jagoda Iličić kaže za tog autora da je uspješan i perspektivan, sudeći po dosadašnjim izdanjima.  

- Po riječima autora, knjiga je nastajala pet godina. Namjera je bila da to bude antiratni roman, ali se zapravo pretvorila u ljubavnu priču. Ali kao što svaka dobra knjiga nema samo jedno značenje, jednu fabulu, tako ni taj roman nema jedno značenje. Dakle, krije univerzalne poruke i vrijedno je štivo - kazala je Iličić za Fenu.

Na promociji autor je, među ostalim, naglasio da je za njega književnost smisao života. Uvjeren je da se prave vrijednosti uvijek prepoznaju, bez obzira na brzi tempo života i trenutne društvene tokove.

Ulomke iz romana 'Sakupljač sjenki' čitala je Emina Mukić na promociji koja je upriličena u Centru Skenderija u sklopu 35. Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu. Sajam se održava od 17. do 22. aprila pod motom 'Riječ'.  

Moderatorica sajamskih promocija Iličić za ovogodišnji sajam kaže da je mjesto hodočašća za sve koji knjigu čitaju, pišu ili je vole na bilo koji drugi način. Sudeći po posjećenosti, za knjigu, kaže Iličić, ima budućnost, ima nade.   

- Mislim da je ovaj sajam uspješan, mnogo je izlagača i mnogo promocija. Mnoge je i zanimljivih izdanja knjiga koje bih i sama imala u svojoj biblioteci. Mnogo je i onih koji prilaze štandovima, listaju, kupuju i nose knjige sa sobom - naglasila je za Fenu Iličić.

Samir Deumić (1973) član je Društva pisaca BiH. Za roman 'Krug' dobio je 2023. nagradu za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača, učesnika Sajma.

federalna.ba/Fena

Samir Deumić