SAD vratio ukradenu talijansku umjetninu vrijednu 65 miliona dolara
(Izvor: Gregorio Borgia/AP)

SAD vratio ukradenu talijansku umjetninu vrijednu 65 miliona dolara

Italija je u utorak proslavila povrat oko 600 antikviteta iz SAD-a, uključujući stare brončane kipove, zlatnike, mozaike i rukopise procijenjene na 60 miliona eura, koji su opljačkani prije mnogo godina, prodani američkim muzejima, galerijama i kolekcionarima i vraćeni kao rezultat kriminalističkih istraživanja.

Američki ambasador Jack Markell, Matthew Bogdanos, voditelj odjela za trgovinu antikvitetima ureda okružnog tužitelja u New Yorku, i članovi američkog odjela za istrage domovinske sigurnosti bili su prisutni na prezentaciji zajedno s vodstvom talijanskog ministarstva kulture i karabinijera.

Bilo je to najnovije predstavljanje plodova talijanskih desetljećima starih napora da vrati antikvitete koje su opljačkali ili ukrali s njene teritorije pljačkaši grobnica “tombaroli” i prodali trgovcima antikvitetima koji su često krivotvorili podatke o porijeklu kako bi plijen preprodali profiliranim krajnjim kupcima, aukcijskim kućama i muzejima. Markell je rekao da je Washington DC predan vraćanju ukradenog plijena "tamo gdje pripada" u znak poštovanja prema Italiji i njenoj kulturnoj i umjetničkoj baštini.

"Znamo da očuvanje ove historije zahtijeva brigu i budnost, i to je razlog zašto radimo ono što radimo", rekao je, dodajući da SAD pažljivo prati najnoviju metu trgovaca umjetninama: Ukrajinu.

U najnovije izvlačenje iz SAD-a nije uključen starogrčki brončani kip "Pobjednička mladost", predmet desetljećima duge sudske bitke između Italije i muzeja Getty iz Malibua u Kaliforniji. Cijenjena statua nedavno je ponovno dospjela na naslovnice kada je Evropski sud za ljudska prava snažno podržao pravo Italije da je zaplijeni, ponovo potvrđujući da je ilegalno izvezena iz Italije.

Bogdanos i dužnosnici Domovinske sigurnosti odbili su komentirati hoće li i kada "Pobjednička mladost" biti vraćena, rekavši da je to dio istrage koja je u toku. Među najvrjednijim artefaktima izloženim u utorak bio je srebrni novčić Naxosa iz četvrtog vijeka s prikazom boga vina Dionizija koji je opljačkan iz nezakonitog iskopavanja na Siciliji prije 2013. i prokrijumčaren u Ujedinjeno Kraljevstvo. Bogdanos je rekao da je novčić, koji je bio ponuđen na prodaju za 500.000 dolara, pronađen u New Yorku prošle godine u sklopu istrage poznatog britanskog trgovca novčićima.

Rekao je i da su drugi predmeti vraćeni iz njujorškog Metropolitan Museum of Art i nekih od poznatih njujorških filantropa koji su donirali artefakte njegovim zbirkama a za koje se pokazalo da su ukradeni.

Vraćeni artefakti, u rasponu od devetog vijeka p.n.e. do drugog stoljeća, također su uključivali brončanu figuru u prirodnoj veličini, kao i brončane glave i više etruščanskih vaza. Ostali predmeti, uključujući uljane slike iz 16. i 19. vijeka, ukradeni su iz talijanskih muzeja, vjerskih institucija i privatnih domova u dobro dokumentiranim krađama, rekli su karabinjeri. Bogdanos, koji je sklopio savez s umjetničkim odredom talijanskih karabinjera dok su pokušavali vratiti iračke ukradene antikvitete nakon američke invazije, rekao je da Washington ne pravi razliku između predmeta uzetih tokom nezakonitih iskopavanja ili onih ukradenih: sve se svodi na pljačku.

"Pljačka je lokalna", rekao je Bogdanos. Mještani “znaju kad zaštitari uđu, znaju kad izađu. Oni znaju kada zaštitari čuvaju određene lokacije, a ne druge. Oni znaju kada postoje naučna, pravilna, odobrena arheološka istraživanja, a onda znaju kada se ta arheološka istraživanja zatvaraju, na primjer, zbog zime ili zbog nedostatka sredstava.”

S obzirom na to, kazao je, pljačke će uvijek biti.

“Naš je posao svesti ga na najmanju moguću mjeru, povećati rizik za one koji bi se uključili u ovu trgovinu, osuditi ih i gdje je to prikladno, kazniti ih”, rekao je Bogdanos.

federalna.ba/AP

Italija SAD artefakti