SAD stavile veto na punopravno članstvo Palestine u UN-u

SAD stavile veto na punopravno članstvo Palestine u UN-u

Sjedinjene Američke Države stavile su veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se traži punopravno članstvo Palestine u UN-u. 

Nacrt rezolucije kojom se traži punopravno članstvo Palestine u UN-u Alžir je stavio na glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Prijedlog zakona, za koji su SAD glasale "ne", dobio je 12 glasova "za" i 2 glasa "suzdržana".

Dok su Velika Britanija i Švicarska bile "suzdržane", Rusija, Kina, Francuska, Alžir, Malta, Ekvador, Gvajana, Slovenija, Sierra Leone, Mozambik, Južna Koreja i Japan glasali su "za".

Kako bi nacrt rezolucije prošao, niti jedna od pet stalnih članica ne smije biti "protiv", a trebalo je dobiti ukupno devet glasova "za".

U tekstu nacrta rezolucije “preporučuje se da Palestina bude prihvaćena kao punopravna članica Generalne skupštine UN-a”. 

Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali ova aplikacija nije dobila potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a. Palestina je dobila "status posmatrača" 2012.

U svojoj izjavi od 2. aprila, stalni predstavnik Palestine pri UN-u Riyad Mansur poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i zatražio da se zahtjevi za članstvo ponovo razmotre.

Guterres je također napisao pismo Vijeću sigurnosti UN-a 3. aprila, pozivajući da se zahtjev Palestine stavi na dnevni red.

federalna.ba/AA

SAD Palestina UN