SAD posvećene podršci pristupanju Albanije Evropskoj uniji

Sjedinjene Američke Države (SAD) posvećene su podršci Albaniji na njenom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji (EU) i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Antony Blinken.

Tokom posjete glavnom gradu Tirani, Blinken je rekao da SAD i Albanija imaju izvanredno partnerstvo.

"Ovo partnerstvo između naših zemalja je jače nego što je ikada bilo i naš odnos je ključan za rješavanje nekih pitanja koja su presudna za naše narode. To je dvosmjerna ulica i radimo stvari jedni za druge kako bismo imali koristi i za jedne i za druge, albanski narod i narod SAD-a“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.

On je dodao da Albanija čvrsto podržava Ukrajinu od prvog dana ruskog agresorskog rata.

Blinken je rekao i da je razgovarao o saradnji na unapređenju regionalne stabilnosti, sajber odbrani i reformi pravosuđa.

Rama je rekao da su SAD bile, jesu i ostaće nepokolebljivi pobornik konačnog priznanja Kosova kao suverene, nezavisne države i ispunjenja njegovog međunarodnog subjektiviteta.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a većina država članica Ujedinjenih nacija, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Turkiye, priznale su ga kao autonomnu zemlju.

Srbija, međutim, i dalje smatra Kosovo svojom teritorijom.

Blinken je u srijedu započeo četverodnevnu posjetu Njemačkoj i Albaniji kako bi razgovarao o podršci Ukrajini i mirovnim naporima na Bliskom istoku.

Blinken će u Njemačkoj učestvovati na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji kao dio američke delegacije koju predvodi potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

“Tokom konferencije, Blinken će istaći podršku Ukrajini, osvrnuti se na situaciju na Bliskom istoku, očuvanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu te saradnju u međunarodnim institucijama i državama“, rekao je Jim O'Brien, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

federalna.ba/AA
Antony Blinken Kosovo