videoprilog Aldijane Guhdija (Dnevnik 2)

SAD podržale, a Rusija kritikovala Inzkov izvještaj

Pandemija, razdruživanje, ukidanje Ureda visokog predstavnika, blokada Vlade Federacije, loši učinci državne vlasti - sve su to teme o kojima je govorio Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a. Jasno je poručio - ni nakon 12 godina BiH ne može funkcionirati bez visokog predstavnika. Podjele ne dolaze u obzir, jasno je to poručila američka ambasadorica u UN-u.

"Bh. političari pandemiju koriste za nove podjele"

Podjele u Bosni i Hercegovini postale su izraženije u razdoblju pandemije, a razlog tome su nastojanja lokalnih političara da i u takvim okolnostima stječu političke poene, upozorio je u utorak visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko Vijeće sigurnosti UN-a. Inzko je Vijeću sigurnosti UN podnio...

I u ovom izvještaju Inzko je detektirao najveće probleme u BiH. Tešku epidemiološku situaciju, naročito u Sarajevu. Mnogo zaraženih i smrtnih slučajeva. U BiH registrirano je oko 180 hiljada i više od 7.250 smrtnih slučajeva. Osim toga, osvrnuo se na proteklih 12 godina, koliko je visoki predstavnik u našoj zemlji.

“Ljudi su među najljubaznijim i najbrižnijim od svih koje sam susreo. Komšije paze jedni na druge i definitivno se ovdje ne radi o tome da narodi ne mogu živjeti zajedno. To, apsolutno, nije istina. Političari provode previše vremena naglašavajući ono što ih razdvaja umjesto da govore o onome što ih ujedinjuje. Nadao sam se da ću danas moći proglasiti ovaj posao završenim. Nažalost, BiH ostaje i de fakto zaleđen konflikt, nedovršeno djelo. Politički lideri nastavljaju sa narativima podjele i nacionalističkim političkim planovima i govore o razjedinjenju države".

I političari nas ne dijele samo u pandemiji, neki to žele i teritorijalno uraditi. Visoki predstavnik upozorio je i na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a. Kaže, spominjanje mirnog razlaza može se protumačiti samo kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje.

“Evo nas, sada, 12 godina poslije, mi govorimo o mirnom razjedinjenju. BiH bi trebalo da je sada čvrsta na svom putu ka EU, ali evo nas, jedan od političkih lidera ove zemlje priča o podjeli države dok ismijava EU kao proces”.

Nakon obraćanja Inzka, Vijeću sigurnosti obratila se ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama, koja je, osim zahvale Inzku za posao koji je do sada učinio, izrazila i stav SAD-a prema BiH.

“Stav SAD-a o Dejtonskom mirovnom sporazumu kao i o BiH kao jedinstvenoj zemlji nije promijenjen. Mi BiH doživljavamo kao jedinstvenu i okrenutu euroatlanskim integracijama”, kazala je Linda Thomas-Greenfield.

Integrisat ćemo se teško, jer brojne su prepreke ka EU putu. Izborni zakon i neformiranje Vlade Federacije kao probleme naveo je Inzko. S druge strane, državna vlast je formirana, ali njeni rezultati nisu vidljivi. Na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što je Valentin Inzko predstavio novi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, uslijedile su kritike predstavnice Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Ane Evstigeneve. Ona je poručila kako izvještaj visokog predstavnika nije balansiran, te da dokument ne odražava pravu situaciju u zemlji. Kaže kako se teži stvaranju iluzije o daljnjoj potrebi postojanja Ureda visokog predstavnika u BiH, te da Inzko ne pomaže međuetničkom dijalogu. Žestoke kritike upućene Inzku zaključila je porukom da Rusija jeste za ukidanje Ureda visokog predstavnika, ali i da Rusija u potpunosti podržava temeljne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Valentin Inzko
Šefik Džaferović Aleksandar Vučić Christian Schmidt Valentin Inzko
0 01.06.2021 22:27
Aleksandar Vučić Christian Schmidt Valentin Inzko
0 01.06.2021 19:51
Valentin Inzko Christian Schmidt
0 29.05.2021 20:32
SAD Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt Valentin Inzko
0 27.05.2021 20:45
Otvoreni studio Valentin Inzko Jasenka Tica Isović
0 26.05.2021 09:13
Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
0 11.05.2021 20:08