SAD zbog Khashoggija objavile vizne restrikcije za 76 Saudijaca

SAD zbog Khashoggija objavile vizne restrikcije za 76 Saudijaca

SAD su objavile danas da uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su "prijetili disidentima u inostranstvu", a prije svega saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mjere su najavljene ubrzo poslije današnjeg objavljivanja izvještaja američke obavještajne službe u kome se optužuje saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman da je "odobrio" ubistvo novinara Jamala Khashoggija. Sa izvještaja koji je sastavljen ranije danas je skinuta oznaka tajnosti.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo Khashoggija

Američka obavještajna agencija objavila je izvještaj o ubistvu Jamala Khashoggija koji kaže da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammad bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva saudijskog novinara. "Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammad...

Ove mjere donesene su na osnovu novog propisa koji američki State Department naziva "Khashoggi zabrana" i prema kome treba da se zabrani ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken u saopćenju.

Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mjere nisu navedeni.

"Jamal Khashoggi je platio životom da izrazi svoje mišljenje", rekao je Blinken i objasno da hoće da "kazni države koje prijete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima izvan svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode".

"Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i prijetnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima treba da prestanu. SAD ih neće tolerisati", rekao je Blinken.

federlana.ba/Beta

SAD Saudijska Arabija Jamal Khashoggi
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Saudijska Arabija Covid19
0 18.04.2021 17:22
Aleksej Navaljni Aleksej Navalny SAD Rusija Bijela kuća Jake Sullivan
0 18.04.2021 17:09
žrtve pucnjava SAD Wisconsin Somers
0 18.04.2021 13:58