SAD objavile snimak obaranja drona iznad Crnog mora

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) je u četvrtak objavio video snimak na kojem se, kako navode, vidi trenutak u kojem je ruski avion u utorak udario u američki dron iznad Crnog mora.

Pentagon je objavio snimak na kojem, kako navode, ruska letjelica ispušta gorivo u nadzorni dron američkih zračnih snaga dok ga presreće u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora.

"Na snimku od 42 sekunde vidi se ruski Su-27 kako se približava stražnjoj strani drona MQ-9 i počinje ispuštati gorivo. Činilo se da je ispuštanje goriva imalo za cilj onesposobiti njegove optičke instrumente i izbaciti ga iz područja", navodi Pentagon. 

Prilikom drugog prilaza, isti mlaznjak ili drugi ruski lovac koji je pratio MQ-9 udario je u propeler drona, oštetivši jednu oštricu, navodi američka vojska. 

Američka vojska je saopštila da je, kada je propeler drona Reaper MQ-9 oštećen, bespilotna letjelica morala biti oborena u Crno more.

Video isječak koji je objavio Pentagon ne prikazuje događaje prije ili poslije ispuštanja incidenta.

Nakon incidenta, američki ministar odbrane Llyond Austin i načelnik američkog generalštaba general Mark Milley obavili su telefonski razgovor sa svojim ruskim kolegama.

federalna.ba/AA
SAD Rusija snimak dron