SAD najavile dodatnih 450 miliona dolara sigurnosne pomoći Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

SAD najavile dodatnih 450 miliona dolara sigurnosne pomoći Ukrajini

Bijela kuća je saopćila da će Ukrajini pružiti 450 miliona dolara nove sigurnosne pomoći, uključujući njen napredni raketni sistem i artiljerijske raketne sisteme visokih performansi (HIMARS).

"Sjedinjene Američke Države (SAD) će danas pružiti Ukrajini novi paket pomoći od 450 miliona dolara kao dio obećanja kako bi branili svoju demokratiju", rekao je na konferenciji za novinare John Kirby, koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Istakao je da pomenuti paket pomoći uključuje i HIMARS, kao i oružje i opremu. HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu.

"Ova pomoć omogućava Ukrajini da zaštiti svoje obale i vodene kanale", rekao je Kirby.

Kirby je kazao da je američki predsjednik Joe Biden najavio 13 paketa odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata Rusije i Ukrajine, a ukupna vrijednost pomoći dostigla je 6,1 milijardu dolara.

Biden je u izjavi 15. juna rekao da će Ukrajini pružiti još milijardu dolara pomoći za potrebe odbrane.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, više od 4.600 civila je ubijeno u Ukrajini od početka rata 24. februara.

Oko 15 miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, uključujući više od osam miliona onih koji su pobjegli u druge države, pokazuju podaci UN-a.

federalna.ba/AA

Bijela kuća SAD Ukrajina pomoć