SAD, Japan i Južna Koreja zabrinuti vojnom saradnjom Moskve i Pyongyanga
(Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

SAD, Japan i Južna Koreja zabrinuti vojnom saradnjom Moskve i Pyongyanga

Američki državni sekretar Antony Blinken i njegove južnokorejske i japanske kolege izrazile su "ozbiljnu zabrinutost" zbog razgovora o vojnoj saradnji između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući moguću trgovinu oružjem, saopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje.

Blinken, ministar vanjskih poslova Južne Koreje Park Jin i japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa složili su se da će na kratkom sastanku odlučno odgovoriti na sve akte koji ugrožavaju regionalnu sigurnost kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju ministarstva.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un boravio je prošle sedmice u posjeti Rusiji i razgovarao je o vojnoj saradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da je samit imao za cilj da omogući Rusiji da nabavi municiju od Sjevera kako bi dopunila svoje sve manje zalihe za rat u Ukrajini.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol kazao je u srijedu da bi to bila "direktna provokacija", ako bi Rusija pomogla Sjevernoj Koreji da poboljša svoje programe naoružanja u zamjenu za pomoć za njen rat u Ukrajini, i da Seul i njegovi saveznici neće stajati skrštenih ruku, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Antony Blinken
Sergej Lavrov Antony Blinken Josep Borrell
0 01.12.2023 13:21
Antony Blinken Izrael humanitarna pauza
0 30.11.2023 11:51
Antony Blinken Tel Aviv razgovori
0 30.11.2023 09:49
Antony Blinken Dan državnosti BiH
0 25.11.2023 15:08
Antony Blinken Izrael doseljenici
0 17.11.2023 10:54