(Izvor: EPA-EFE/MONIRUL ALAM)

SAD i Kina se obavezale na saradnju oko rješavanja klimatske krize

SAD i Kina obavezale su se da će sarađivati o pitanju klimatskih promena, saopćile su noćas dvije zemlje poslije posjete američkog izaslanika o klimi Johna Kerryja Šangaju.

"SAD i Kina obavezuju se da će sarađivati međusobno i sa drugim zemljama u suočavanju sa klimatskom krizom, koja treba da se rješava ozbiljno i sa neophodnom hitnošću", navodi se u zajedničkom saopćenju dvije zemlje.

Saopćenje su potpisali američki izaslanik Johna Kerry i njegov kineski kolega Sie Ženhua.

U tekstu se nabrajaju brojni putevi saradnje dvije najveće svjetske ekonomije koje, kako izgleda, predstavljaju gotovo polovinu emisija gasova sa efektom staklene bašte odgovornih za klimatske promjene.

Washington i Peking navode da će pojačati djelovanje i saradnju u multilateralnim procesima, uključujući u konvenciji UN-a o klimatskim promjenama i Pariskom sporazumu o klimi.

Kerry je prvi zvaničnik administracije presjednika Josepha Bidena koji je posjetio Kinu. Njegova posjeta predsavlja znak nade da dvije strane mogu da sarađuju oko klimatskih promjena uprkos tenziji zbog više drugih pitanja.

Biden je najavio da će pitanje klime biti njegov prioritet, zauzimajući suprotan stav od svog prethodnika Donalda Trumpa, zagovornika industrije fosilnih goriva, koji je povukao SAD iz Pariskog sporazuma.

Biden idućeg četvrtka i petka organizuje virtuelni međunarodni ekološki samit.

Biden je vratio SAD u Pariski sporazum odmah po dolasku na vlast. U pregovore o tom sporazumu potpisanom 2015. bio je uključen Johan Kerry, a u ime Amerike potpisao ga je tadašnji predsjednik Barack Obama.

Pariski sporazum obavezuje potpisnice da preduzmu mjere da bi se zadržao porast temperature na manje od dva stepena Celzija u odnosu na predindustrijski nivo.

federalna.ba/Beta-AFP

 

John Kerry klima SAD Kina
SAD Mijanmar
0 17.05.2021 18:02
sud odšteta Henry McCollum Leon Brown SAD ubistvo
0 16.05.2021 15:59
Washington New York Palestina Izrael SAD
0 16.05.2021 09:43
SAD Kina Francuska Japan Tajvan vojna vježba vojnici
0 15.05.2021 18:35
Kina Mount Everest koronavirus
0 15.05.2021 09:49