SAD i EU oštro osuđuju incidente na sjeveru Kosova
(Izvor: AA)

SAD i EU oštro osuđuju incidente na sjeveru Kosova

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u petak kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na sjeveru i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Europska unija.

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je provela Vlada Kosova kako bi ušla u općinske zgrade na sjeveru silom.

"Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normaliziraju odnosi Srbije i Kosova i imat će posljedice po bilateralne odnose SAD-a s Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljnjih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovirati konflikt", naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Twitteru, gdje je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU“, naveo je Blinken na Twitteru.

Sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina, osudila je najoštrije i Europska unija.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Eulex. Eulexu mora biti dozvoljeno da mirno provodi svoj mandat. Svi moraju da poduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti daljnje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i sigurnosti na terenu treba da bude prioritet", kaže se u  priopćenju.

Također je navedeno da EU dosljedno ističe da nedavni izvanredni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za općine u kojima su održani.

federalna.ba/Fena

Kosovo
Josep Borrell Srbija Kosovo
0 29.09.2023 17:00
Milan Radoičić Kosovo Banjska
0 29.09.2023 14:40
Kosovo pretresi Milan Radoičić
0 29.09.2023 12:42
Kosovo pretres Milan Radoičić
0 29.09.2023 08:46