SAD hoće da vakcinišu kontakte osoba oboljelih od majmunskih boginja
(Izvor: Getty Images)

SAD hoće da vakcinišu kontakte osoba oboljelih od majmunskih boginja

SAD se pripremaju da vakcinišu osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pacijentima oboljelim od majmunskih boginja, u trenutku kada zemlja koja trenutno ima pet vjerovatnih ili potvrđenih slučajeva zaraze očekuje da će taj broj rasti.

"Želimo da maksimalizujemo raspodjelu vakcina onima za koje znamo da će od njih imati koristi", rekla je jučer Jennifer McViston iz Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti. To su osobe koje su bile u ličnom bliskom kontaktu sa oboljelima od majmunskih boginja, njegovatelji, i posebno ljudi koji rizikuju da razviju teži oblik bolesti, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Jedan slučaj je potvrđen u državi Massachusetts i četiri se analiziraju ali se smatraju vrlo vjerovatnim, po jedan u New Yorku i na Floridi, i dva u Utahu. Svi slučajevi su kod muškaraca koji su putovali van SAD.

Bolest, manje opasan rođak velikih boginja (variole vere) koja je iskorijenjena prije 40-tak godina, počinje visokom temperaturom i brzim razvojem pojava na koži sa formiranjem krasti.

Ono što zabrinjava stručnjake je simultana pojava slučajeva u brojnim zemljama, posebno u Evropi, a da nisu povezani sa povratkom putnika iz Afrike gdje je ta bolest endemska.

Većina inficiranih ozdravi spontano za dvije do četiri sedmice, bez određenog tretmana. Američke vlasti ipak pripremaju odgovor.

Dvije vakcine protiv variole koje je odobrila Američka agencija za lijekove (FDA) mogu se koristiti. Prva ACAM2000, je živa vakcina koja se ne preporučuje osobama sa imunim slabostima. SAD imaju 100 miliona doza te vakcine.

Zbog nuspojava koje bi mogle potencijalno da budu znatne njena distribucija na veliko bi zahtijevala "prava razmatranja", ocijenila je Jennifer McViston.

Druga vakcina Jynneos, također živa, ali nereplicirajuća, smatra se sigurnijom. SAD imaju samo 1.000 doza te vakcine ali se očekuje da će taj broj povećati narednih dana, rekla je ta zvaničnica.

Ona je rekla da podaci pokazuju da bi te dvije vakcine mogle da pomognu da se spriječi razvoj bolesti ako se daju ubrzo poslije izlaganja virusu.

Također je istakla da je rizik od zaraze slab za stanovništvo.

federalna.ba/Beta

SAD vakcinacija majmunske boginje
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22
Kina Tajvan vojna vježba SAD
0 07.08.2022 10:53
žrtve migranti SAD Florida
0 07.08.2022 10:16
koronavirus Covid19 virus Joseph Biden SAD pandemija
0 06.08.2022 20:22
saobraćajna nesreća Anne Heche Los Angeles SAD
0 06.08.2022 19:10