"HDZ-u ne bi bilo mudro blokirati sve zbog izmjena Izbornog zakona"

Ovoga jutra u političkim minutama jutarnjeg programa Federalne televizije gostovala je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u državnom Parlamentu. Ćudić je govorila o reformskim zakonima i EU putu Bosne i Hercegovine, državnoj koaliciji, posljednjoj presudi Europskog suda za ljudska prava, reformi Izbornog zakona, ali i Ustavnog suda BiH.

-Iskorak BiH na EU putu-

"Radi sa ogromnom iskoraku, ogromnom u onom smislu da mi ove zakone čekamo jako dugo, tačnije godinama, neke od ovih zakona smo mi iz klupa opozicije u prošlom mandatu upućivali i ti zakoni su konstantno padali, nije bilo političkog dogovora. Uložili smo napore, pregovarali smo preko ljeta, ovo je prvi put provjerila sam da su u augustu održane dvije sjednice u vrijeme kolektivnih godišnjih odmora jer smo upravo u pripremi za jesenji pripremi izvještaj u Bosni i Hercegovini htjeli učiniti sve što je u našoj moći da dobijemo pozitivno mišljenje i da otvorimo pregovore sa Europskom unijom.

Naravno građani se pitaju šta to znači i za njih, potpuno opravdano, pored sadržaj ovih zakona koji garantovano donose unapređenje kvaliteta života i možemo govoriti u pojedinačnim zakonima ono što mene posebno interesuje su izmjene kada je u pitanju VSTV, svi znamo da smo direktno ili indirektno žrtve pravosuđa u Bosni i Hercegovini, ne reformskog pristupa, a mi sada imamo i mogućnosti pristupa određenim fondovima i ja predviđam, ne predviđam nego očekujemo da će u oktobru otvoriti ogromne fondove  Evropska Unija prema Zapadnom Balkanu neke naznake su da se tu radi o više od devet milijardi eura, od čega vjerovatno jedna trećina u bespovratnim sredstvima.

Bosna i Hercegovina se mora utrkivanje za taj novac, to može biti novac za željeznice, to može biti novac za infrastrukturne projekte, za podsticaje preduzećima. Tako da u trci smo sa vremenom da obezbjedimo najbolji mogući položaj Bosne i Hercegovine u regionu i da osiguram u najveću moguću dobit od Europe." - rekla je Ćudić.

-Kritike iz Transparency International-

"Pazite, sada već zvanično više ne stoje. Zato što mi ove zakone nismo samo unutar koalicije donosili i raspravljali. Neki od tih zakona su upravo donošeni u različitim vremenskim periodima kako bi se usklađivali sa Briselom. Mi smo u konstantnim pregovorima, kako sa Europskomdelegacijom u Bosni i Hercegovini, tako i direktno sa Briselom. Mi smo za sve ove zakone dobili zeleno svjetlo što nemojte vjerovati naravno meni na riječ, evo jučer je došla i potvrda od Europske delegacije, gospodin Sattler je dao izjavu da su zakoni ogromni iskorak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, da ispunjavaju standarde i da zahtevaju, odnosno pozivaju da se ovaj tempo donošenja zakona zadrži.

Ono zbog čega je došlo do konfuzije i ono što opozicija u svojim izlaganjima nije razumjela jeste da zakon recimo o VSTV-u odnosno zakon o izmenama i dopunama zakona VSTV-u koji predviđa u svoj toj dinamici dogovora sa Briselom da naredni korak bude donošenje novog zakona. Ovo su izmjene i dopune zakona, nakon čije implementacije dolazi do novi zakon, to je ustanovljena dinamika, to je dinamika koja je isšregovana sa Briselom, a ovo je neophodni korak u toj dinamici. S druge strane ja ću vam reći, ja sam osam godina bila u opoziciji kako u Skupštini kantona Sarajevo, tako u Federalnom parlamentu i odgovorno tvrdim i to će statistike pokazati da smo mi iz Naše stranke is opozicije uputili preko hiljadu amandmana na različite tekstove zakona, na predložene zakone, nepostojeće zakone, uputili stotine zakona u proceduri.

To je zadatak opozicije, da kritikuje svakako, ali samo sjediti i govoriti, a nismo se trebali okupiti u augustu, nismo imali vremena da pročitamo materijale, nismo imali vremena da se posvetimo ovome ili tvrditi recimo da zakoni nisu u skladu sa europskom regulativom uprkos dakle odlukama Europske komisije i u konačnici da veliki dio te opozicije glasa upravo za neke od tih zakona. Ja ću vas podsjetiti da je zakon o strancima usvojen, večinu u državnom parlamntu čini dvaedest i dva zastupnika i zastupnice, izglasan je sa trideset i dva glasa, pa se pitam da li su glasali za zakon koji kažu nisu čitali ili zaista smatraju za zakon reformski, tako da imamo jako puno rasprava u procedurama."

-Zakon o slobodi pristupa informacija ispunjava kriterije EU-

"Pa pazite, ja sam ponosna što smo otvoreno kritikovali neke poteze međunarodne zajednice, što znači da smo u dijalogu s njima, a ne da slijepo slušamo svaku instrukciju. Ono što i sama sam diskutovati na istoj toj sjednici na istu temu, ono gdje dolazi do konfuziju jeste gdje Europska delegacija izađe sa saopštenjima recimo gdje govore koji dijelovi zakona će u narednom periodu trebati biti unaprijeđeni ili koji amandmani bi bili idealni, ali pazite mi između onoga što ispunjava europski kriteriji i savršenog zakona za koji se i ja zalažem, Zakon o slobodi pristupa informacijama, ja bih voljela da ima još liberalnije odredbe pristupa informacijama, ja bih zaista željela da su te iznimke više ograničene. Pogledajte, imate detaljnu analizu načina na koji se unapređuje pristup informacijama, ali ja se slažem. Ja lično bih voljela da ograničenja gotovo i nema, ali taj zakon kakav je usvojen i dalje ispunjava europske kriterije. Čak smo gledali njemački zakon, gotovo je identično u njemačkom zakonu definisana odakle ograničenja, tako da ima nešto što bi možda Sabina Ćudić hjtela, ali ima i nešto što ispunjava, dovoljno ispunjava kriterije Europske unije i kažem ne treba se vjerovati meni u konačnici će se vjerovati izvještaju Europske unije i onom nešto Brisel da zadnju."

-HDZ-u ne bi bilo mudro blokirati sve zbog izmjena Izbornog zakona-

"Taj rok svakako ističe i mislim da nećemo biti toliko neozbiljni da probijanje roka o jednom pitanja blokira sve. Mislim da HDZ ima itekako interesa sa predsedavajućom vijeća ministara da demonstrira ono što su oduvijek govoriili da su opredeljeni za europski put. Tu imate i neke druge ambicije, lične ambicije gospodina Plenkovića i njegove ambicije za poziciju u Briselu za koje se veže i njegova mogućnost da na neki način da podršku i HDZ-u Bosne i Hercegovine na tom evropskom putu i ako ništa dobiju pozitivne izvještaje za njihove napore tako da to je i njihov interes. Sumnjivo veliki interes da demonstriraju tu opredeljenost, blokirati sve radi Izbornog zakona ne mislim da bi im bilo mudro."

-Zlostavljanje stićenika zavoda u Pazariću-

"Apsolutno, apsolutno smo zakazali i im kao političari i društvo, ali ja ću vas podsjetiti na ono za šta Bosna i Hercegovina ima obavezu, a to je deinstitucionalizacija štićenika, ove ustanove ponavljam nisu rješenje. Pogledajte mi smo imali tri presude, ja sam višesatno svjedočila, radila sa tužiteljstvom, sve je dokazano, sve i jedna fotografija koju sam objavila, njena autentičnosti i ono vrijeme kada je nastala o kom sam govorila je dokazana. Imamo tri rekla bih izuzetno dobre presude od četiri i pol godine zatvora za tri trećene osobe i to očito nije bilo dovoljno da prevenira uposlenike ovih institucija da prestanu zlostavljati štićenike. Ja zaista više nemam uopšte mogućnost da shvatim šta motiviše osoba ako su već, ako nemaju osnovu ljudsku empatiju, kako je moguće da ih ako ništa nije strah zakona i zatvora. U tom smislu mi moramo se ubrzano kretati ka reformi ovih ustanova, smanjenju broja štićenika, nuđenju alternativa porodicama, pa i kroz privatni sektor, pa da roditelji mogu birati da li će slati dijete u takvu ustanovu ili njenu alternativu. I mislim da u konačnici ćemo biti sretni tek kada se zaključaju vrata tih ustanova, a djeca budu živjela u zajednici gdje pripadaju."
 
federalna.ba
 
 
 
 
 

 

 

Sabina Ćudić
Sabina Ćudić jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino
0 30.08.2023 19:46
Rijaset Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović Sabina Ćudić Duška Jurišić Naša stranka
0 20.02.2023 18:04
Naša stranka Milorad Dodik Sabina Ćudić Edin Forto Bisera Turković
0 14.01.2023 10:23