Ružnić uputio dopis Vijeću ministara BiH zbog najave zatvaranja GP Hadžin Potok
(Izvor: Radio Velika Kladuša)

Ružnić uputio dopis Vijeću ministara BiH zbog najave zatvaranja GP Hadžin Potok

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić uputio je dopis Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske povodom najava o zatvaranju stalnog Graničnog prelaza Hadžin Potok – Bogovolja za međunarodni promet putnika.

-Kako u odluku o zatvaranju navedenog graničnog prelaza nisu bile uključene institucije Unsko-sanskog kantona, a svjesni činjenice da se bliži vrijeme godišnjih odmora i da se očekuje povećan broj dolazaka državljana Bosne i Hercegovine koji žive i rade u zemljama Europske unije, nejasno je postupanje i Prijedlog odluke Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima - naveo je kantonalni premijer Ružnić.

Naglasio je kako vlast i građane Unsko-sanskog kantona posebno interesuje na kojim se kriterijima bazirao rad Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima. Naročito kada se u obzir uzme da se za međunarodni promet putnika otvaraju pogranični prelazi: Duži-Imotica, Čitluk – Jovića Most, Drinovci – Sebišna, a ukida Granični prelaz Hadžin Potok – Bogovolja.

-Shodno navedenom, tražimo da se svojim autoritetom uključite u aktivnosti, razmotrite zahtjev i hitno pokrenete proceduru donošenja odluke kojom se odobrava međunarodni promet putnika preko ovog graničnog prelaza. To bi spriječilo i negativan privredni efekat, koji se može očekivati stvaranjem velikih gužvi na graničnim prelazima Izačić i Maljevac, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu, posebno građanima Unsko-sanskog kantona - navodi se u dopisu premijera Unsko-sanskog kantona upućenom Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.

federalna.ba/Fena

Mustafa Ružnić zatvaranje graničnog prelaza Hadžin Potok
Mustafa Ružnić
0 16.11.2023 09:51
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Mustafa Ružnić
0 15.11.2023 19:22
Željko Komšić Mustafa Ružnić
0 15.08.2023 20:17