videoprilog Alema Dedića (Dnevnik 2)

Ružnić: Nadam se da pretresi nisu pokušaj opstruiranja uspostave vlasti u USK-u

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije u Bihaću u kojim su uhapsili jednu osobu, potvrđeno je za Federalnu televiziju iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Pretresi su vršeni po nalogu Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom su Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Pretresi na području Bihaća zbog zloupotrebe položaja

Po naredbi Općinskog suda u Bihaću pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu vrše pretrese na dvije lokacije u Bihaću. Jedna od lokacija nezvanično je i kabinet premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića. Kako nam je potvrđeno iz SIPA-e, u pitanju je operativna akcija koju...

Neslužbeno, uhapšena je osoba iz Službe za zapošljavanje. Tokom današnjih pretresa, pripadnici SIPA-e oduzimali su predmete iz kabineta premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića i kantonalne Službe za zapošljavanje, potvrđeno je za Federalnu televiziju iz Tužilaštva USK.

"Ova istraga se vodi zbog trgovine uticajem i nezakonitog zapošljavanja. U toku su dakle istražne radnje, obimne istražne radnje i više informacija će biti poznato nakon što one budu provedene", navela je glasnogovornica Tužilaštva USK-a Irena Marjanović-Čavkić.

Iz Agencije za istrage i zaštitu kažu kako se radi o operativnoj akciji kodnog naziva „Gejt“, a prilikom pretresa je otkrivena i oduzeta dokumentacija, kao i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Pretrese vršimo u suradnji sa pripadnicima MUP-a USK-a", kazala je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Povodom današnjih pretresa oglasio se i prvi čovjek Kantona, Mustafa Ružnić. U saopštenju premijer navodi da u potpunosti podržava rad državnih policijskih i pravosudnih organa, te da su on i njegova Vlada uvijek na raspolaganju kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Kao legalista i čovjek koji je na poziciji premijera s ostalim članovima Vlade USK-a do sada sam svojim radom uspješno odgovarao na brojne izazove i krize s kojima se USK i njegovi građani suočavaju posljednjih godina, nadam se samo da ove aktivnosti nisu ni na koji način povezane s aktuelnim političkim momentom u BiH i da nisu pokušaj opstruiranja uspostave nove izvršne vlasti u USK-u.“

Nekoliko puta smo pokušali kontaktirati direktora kantonalne Službe za zapošljavanje, ali do zaključenja ovog priloga, na naše pozive se nije javio.

federalna.ba

SIPA MUP USK pretresi hapšenja Mustafa Ružnić
Nizozemska demonstracije studenti policija hapšenja
0 10.05.2024 09:23
akcija Bulevar hapšenja
0 07.05.2024 16:14
SAD demonstracije studenti hapšenja
0 06.05.2024 08:54