videoprilog Alema Dedića (Dnevnik 2)

Ružnić: Nadam se da pretresi nisu pokušaj opstruiranja uspostave vlasti u USK-u

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije u Bihaću u kojim su uhapsili jednu osobu, potvrđeno je za Federalnu televiziju iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Pretresi su vršeni po nalogu Općinskog suda u Bihaću, a pod nadzorom su Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Pretresi na području Bihaća zbog zloupotrebe položaja

Po naredbi Općinskog suda u Bihaću pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu vrše pretrese na dvije lokacije u Bihaću. Jedna od lokacija nezvanično je i kabinet premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića. Kako nam je potvrđeno iz SIPA-e, u pitanju je operativna akcija koju...

Neslužbeno, uhapšena je osoba iz Službe za zapošljavanje. Tokom današnjih pretresa, pripadnici SIPA-e oduzimali su predmete iz kabineta premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića i kantonalne Službe za zapošljavanje, potvrđeno je za Federalnu televiziju iz Tužilaštva USK.

"Ova istraga se vodi zbog trgovine uticajem i nezakonitog zapošljavanja. U toku su dakle istražne radnje, obimne istražne radnje i više informacija će biti poznato nakon što one budu provedene", navela je glasnogovornica Tužilaštva USK-a Irena Marjanović-Čavkić.

Iz Agencije za istrage i zaštitu kažu kako se radi o operativnoj akciji kodnog naziva „Gejt“, a prilikom pretresa je otkrivena i oduzeta dokumentacija, kao i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Pretrese vršimo u suradnji sa pripadnicima MUP-a USK-a", kazala je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Povodom današnjih pretresa oglasio se i prvi čovjek Kantona, Mustafa Ružnić. U saopštenju premijer navodi da u potpunosti podržava rad državnih policijskih i pravosudnih organa, te da su on i njegova Vlada uvijek na raspolaganju kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Kao legalista i čovjek koji je na poziciji premijera s ostalim članovima Vlade USK-a do sada sam svojim radom uspješno odgovarao na brojne izazove i krize s kojima se USK i njegovi građani suočavaju posljednjih godina, nadam se samo da ove aktivnosti nisu ni na koji način povezane s aktuelnim političkim momentom u BiH i da nisu pokušaj opstruiranja uspostave nove izvršne vlasti u USK-u.“

Nekoliko puta smo pokušali kontaktirati direktora kantonalne Službe za zapošljavanje, ali do zaključenja ovog priloga, na naše pozive se nije javio.

federalna.ba

SIPA MUP USK pretresi hapšenja Mustafa Ružnić