Ruskim i bjeloruskim igračima dozvoljen povratak u stonoteniska takmičenja
(Izvor: Pixabay)

Ruskim i bjeloruskim igračima dozvoljen povratak u stonoteniska takmičenja

Ruski sportisti vratiće se svjetskim takmičenjima u stonom tenisu, nakon što je vodeća organizacija tog sporta poslušala savjet Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da im se dozvoli da učestvuju kao neutralni.

Odluka Međunarodne federacije stonog tenisa (ITTF) otvara put igračima iz Rusije i Bjelorusije da prekinu jednogodišnju suspenziju iz takmičenja koju su dobili zbog rata u Ukrajini.

ITTF je navela da oni mogu da nastave takmičenja najranije od maja "pod strogim uslovima neutralnosti", ali da ipak ne mogu da učestvuju na svjetskim prvenstvima u maju, pošto su propustili kvalifikacije.

Ta organizacija navela je da će napraviti sopstvene smjernice na osnovu preporuka MOK, ali se nije obavezala ni na kakve posebne mjere.

ITTF je svoju odluku opravdala primjerom "ping pong diplomatije", kada su američki stonoteniseri putovali u Kinu 1971. godine da igraju seriju egzibicionih mečeva, koji su pomogli da se odnosi dvije zemlje odmrznu tokom Hladnog rata.

"Stoni tenis ima dugu historiju zbližavanja ljudi čak i kada su političke veze bile slabe. On može da gradi mostove, što vodi do boljeg razumijevanja među ljudima i otvara vrata za izgradnju mira na načine na koje suspenzije i podjele ne mogu", navodi se u saopštenju.

Ruskim i bjeloruskim sportistima dozvoljena su pojedinačna učešća u teniskim i biciklističkim takmičenjima, ali ne i u reprezentativnim.

federalna.ba/Beta-AP

MOK stoni tenis Bjelorusija Rusija
Indonezija Ukrajina Rusija
0 03.06.2023 12:58
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija
0 03.06.2023 09:40
Moskva Rusija dronovi Ukrajina
0 02.06.2023 22:22
Ukrajina Rusija napad dronovima
0 02.06.2023 10:12