Ruski sud produžio pritvor Evanu Gershkovichu za dva mjeseca
(Izvor: Arhiva)

Ruski sud produžio pritvor Evanu Gershkovichu za dva mjeseca

Moskovski sud saopćio je u utorak s da je produžio do januara pritvor američkom reporteru Evanu Gershkovichu, koji je uhapšen u Rusiji u ovoj godini pod optužbom za špijunažu.

Sud je saopćio da je "period pritvora" Gershkovichu produžen za još dva mjeseca do 30. januara, u onome što je Wall Street Journal, njegov poslodavac, nazvao "drskim i nečuvenim napadom na slobodnu štampu".

Taj 32-godišnji dopisnik Wall Street Journala i američka vlada odbacili su optužbe o špijuniranju.

Ročište je održano iza zatvorenih vrata, a novinarima nije bio dopušten ulazak u sudnicu.

Američka ambasada u Moskvi saopćila je da su njeni zvaničnici mogli da prisustvuju saslušanju.

AFP je vidio nekolicinuu novinara kako čekaju pred sudnicom.

Produženje Gershkovichevog pritvora bilo je gotovo izvjesno, jer Moskva rijetko pušta na slobodu zatvorenike koji čekaju suđenje po ozbiljnim optužbama.

Gershkovich je uhapšen tokom izvještavanja krajem marta u uralskom gradu Jekaterinburgu, čime je postao prvi zapadni novinar koji je u zatvoru zbog optužbi za špijunažu u Rusiji od sovjetske ere.

Drži se u zatočeništvu u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo.

I Wall Street Journal i Sjedinjene Države ponovili su pozive da se Gershkovich odmah pusti na slobodu nakon saslušanja u utorak.

- Optužbe protiv njega su kategorički lažne i njegovo dalje zatvaranje je drzak i nečuven napad na slobodu medija, što je ključno za slobodno društvo - navodi Wall Street Journal u saopćenju.

Američka ambasada u Moskvi saopćila je da je "duboko zabrinuta odlukom suda. Ponavljamo naš poziv za njegovo hitno puštanje na slobodu".

Na video snimku koji je objavio sud vidi se Gershkovich kako stoji u metalnom kavezu za optuženike tokom ročišta u utorak, odjeven u kariranu košulju i tamnu jaknu sa kapuljačom.

Amerikanac, koji je ranije radio za AFP, nastavio je izvještavati iz Rusije nakon što je Kremlj pokrenuo ofanzivu na Ukrajinu, uprkos tome što su brojni zapadni novinari napustili zemlju.

Rusija tvrdi da je Gershkovicha uhvatila "na djelu", ali nije pružila nikakav javni dokaz o optužbama koje je iznijela protiv njega.

Prijeti mu do 20 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je u julu da je Washington bio angažiran u diplomatskim naporima da pokuša osigurati Gershkovichevo oslobađanje kroz moguću razmjenu zatvorenika s Moskvom, prenosi AFP

federalna.ba/Fena

američki novinar Rusija pritvor
Draško Aćimović Rusija Ukrajina Dnevnik 2
0 24.02.2024 21:11
Ukrajina Rusija Federalni radio
0 24.02.2024 19:59
Ukrajina Rusija Giorgia Meloni Justin Trudeau Alexander De Croo
0 24.02.2024 09:42