Ruski sud produžio Dmitrijevu zatvorsku kaznu na 15 godina
(Izvor: Arhiva)

Ruski sud produžio Dmitrijevu zatvorsku kaznu na 15 godina

Ruski sud u ponedjeljak je dodao još dvije godine na 13-godišnju kaznu zatvora istoričaru Juriju Dmitrijevu, u sudskom postupku zbog seksualnog zlostavljanja za koji njegove pristalice tvrde da je namješten kako bi se on kaznio zbog otkrivanja masovnih grobnica Staljinovih gulaga.

Dmitrijev, koji je sarađivao s uglednom grupom za ljudska prava Memorijal koja dokumentira represiju iz sovjetske ere, proglašen je krivim u julu prošle godine zbog seksualnog zlostavljanja  svoje usvojene kćerke, što on negira. Ruski Vrhovni sud u oktobru je odbio razmotriti njegovu žalbu.

Dmitrijev je prvobitno bio osuđen na dvije i po godine zatvora i trebao je biti oslobođen u novembru 2020. zbog već odslužene kazne. Sedmicama prije njegovog očekivanog oslobađanja, sud u gradu Petrozavodsk u sjeverozapadnoj ruskoj regiji Karelija iznenadno je, međutim, odlučio da mu produži kaznu

U saopćenju na svom websiteu u ponedjeljak, sud je saopćio da mu je produžio za još dvije godine i da će Dmitrijev biti držan u strogo čuvanoj kažnjeničkoj koloniji. Njegov advokat izjavio je da će uložiti žalbu na presudu, navodi nezavisni medijski bilten Sota Vision.

Pristalice Dmitrijeva tvrde da je postupak protiv njega odmazda zbog izlaganja Staljinovih zločina, uključujući i eru Velikog terora u kojoj je prema procjenama zvaničnika pogubljeno najmanje 700.000 ljudi. Dmitrijev je pronašao masovnu grobnicu koja sadrži posmrtne ostatke hiljada ljudi zatočenih u gulazima, sovjetskoj mreži zatvoreničkih logora.

Sovjeti su izrazili neslaganje sa Staljinovim represijama nakon smrti diktatora u 1963., ali ga neki još uvažavaju zbog predvođenja zemlje do pobjede tokom Drugog svjetskog rata. Ruski aktivisti optužuju državne vlasti za blokiranje napora na predočavanju punog obima sovjetske represije, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Jurij Dimitrijev Rusija zatvor
Rusija Finska Vladimir Putin Sauli Niinisto
0 14.05.2022 20:05
Katalin Novak Mađarska Vladimir Putin Ukrajina Rusija
0 14.05.2022 17:23
Švedska Finska Rusija NATO
0 14.05.2022 15:30
Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski
0 14.05.2022 15:20