Ruski ministar odbrane: Unipolarni svijet je okončan
(Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Ruski ministar odbrane: Unipolarni svijet je okončan

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da je unipolarni svijet okončan i da je "specijalna vojna operacija" Moskve u Ukrajini označila eru prelaska na multipolarnu strukturu.

Govoreći na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti 2022. godine, Šojgu je rekao da Rusiji nije potrebno nuklearno oružje za postizanje vojnih ciljeva u Ukrajini i da vojna doktrina te zemlje jasno definiše slučajeve upotrebe nuklearnog oružja a to su vanredne okolnosti koje ugrožavaju postojanje države.

Prema riječima Šojgua, Zapad je optužio Rusiju za nepostojeće prijetnje kako bi skrenuo pažnju sa zabranjenih vojnih bioloških istraživanja u Ukrajini.

Šojgu je zahvalio Ujedinjenim nacijama i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta na depolitizovanoj saradnji u Ukrajini.

Ruski ministar je rekao da je ruska "specijalna vojna operacija" učinila da NATO "otkrije svoju pravu prirodu", da je alijansa prestala da se "krije" iza riječi o "odbrambenom karakteru" i da otvoreno formuliše svoje osnovne dokumente, šireći interese na Afriku, Bliski istok i Azijsko-pacifik.

Šojgu je ustvrdio da su događaji u Ukrajini razumna osnova za ulazak Finske i Švedske u NATO, podsjećajući da su se dvije zemlje godinama približavale toj organizaciji.

On je upozorio da će raspoređivanje sjevernoatlantskih snaga i oružja u skandinavskim zemljama pokrenuti protuakciju Moskve.

Šojgu je kritikovao Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju zbog pristrasnog pristupa prema Rusiji, ističući da je to tijelo stvoreno kao platforma za dijalog.

Ministar odbrane Rusije nazvao je posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi "djelimično priznatoj državi Tajvan" provokacijom, kvalifikujući je kao "korak koji ima za cilj destabilizaciju" situacije u azijsko-pacifičkoj regiji.

Šojgu je rekao da bi se savez AUKUS (trojni vojno-sigurnosni pakt između anglosaksonskih država Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država) mogao pretvoriti u "azijski NATO", što znači nove izazove za Rusiju u njenom regionu Dalekog istoka.

Rekao je da uprkos svim pokušajima, zapadna dominacija postaje stvar prošlosti.

"Dok Zapad ide do krajnosti u nastojanju da sačuva globalnu hegemoniju, situacija u svijetu ostaje napeta", rekao je Šojgu.

Rekao je da je "ruska specijalna vojna operacija" u Ukrajini stavila je tačku na zapadnu hegemoniju u svijetu i da će biti potrebno neko vrijeme da se multipolarni poredak prilagodi.

"Multipolarni svijet je realnost današnjice. Prelazak sa dominacije jednog globalnog lidera na nekoliko centara privlačenja nije lak, ali stvara realne uslove za razvoj suverenih država", rekao je Šojgu.

federalna.ba/AA

Sergej Šojgu Rusija