Rusi i Bjelorusi učestvuju kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu

Rusi i Bjelorusi učestvuju kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu

Ruski i bjeloruski sportisti takmičit će se u pojedinačnoj konkurenciji kao neutralni na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Oni će se takmičiti kao neutralni, bez zastava, državnih oznaka i himni. Svijetlo plave uniforme su obavezne prema pravilu Međunarodne gimnastičke federacije.

Rusija i Bjelorusija se neće takmičiti u ekipnim sportovima u Parizu.

MOK je istakao da je dozvola pojedincima da učestvuju na Igrama "poštovanje ljudskih prava".

Do sada su se osmoro ruskih i troje bjeloruskih sportista plasirali na Igre u Parizu.

"Samo vrlo ograničeni broj sportista će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija", navodi se u saopštenju.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, napadom Rusije u februaru 2022. godine, Rusija i Bjelorusija su bile diskvalifikovane iz sportskih takmičenja. MOK je ove godine tražio način da vrati sportiste iz tih zemalja, a međunarodne sportske federacije tražile su u utorak od MOK da što prije primi ruske i bjeloruske sportiste pod neutralnom zastavom na Igre u Parizu.

Rješenje koje su predložili sportski savezi bilo je da se oni prime pod neutralnom zastavom, bez državnih simbola i himne.

Sada je na rukovodećem tijelu svakog olimpijskog sporta da procijeni i primijeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbjednosnim agencijama.

Ukrajina i brojne zemlje tražile su potpunu suspenziju Rusije i Bjelorusije sa Olimpijskih igara.

"Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog nacionalnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava", piše u saopštenju MOK.

federalna.ba/Beta-AP

Olimpijske igre Olimpik Rusija Bjelorusija