Ruski i bjeloruski atletičari i dalje suspendovani iz međunarodnih takmičenja
(Izvor: Pixabay)

Ruski i bjeloruski atletičari i dalje suspendovani iz međunarodnih takmičenja

Ruski i bjeloruski atletičari i dalje će biti suspendovani iz međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini, rekao je danas predsjednik Svjetske atletike Sebastijan Kou.

Istovremeno, Savjet Međunarodne federacije odlučio je da ukine višegodišnju suspenziju Atletskom savezu Rusije zbog dopinga.

Suspenzija je ukinuta poslije više od sedam godina zbog sistemskog dopinga u ruskoj atletici, ali to neće uticati na aktuelnu zabranu njihovog učešća u takmičenjima zbog rata u Ukrajini.

Uprkos suspenziji Atletskog saveza zbog dopinga, pojedini ruski atletičari, koji su ispunjavali stroge kriterujume, mogli su da učestvuju kao neutralni na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ruski i bjeloruski atletičari već su propustili Svjetsko prvenstvo u Orgeonu prošle godine i Svjetsko dvoransko prvenstvo ove godine u Beogradu zbog napada na Ukrajinu.

Ta odluka slijedila je pozive Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da sportske federacije isključe sportiste iz Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih takmičenja, prenio je BBC.

Međutim, MOK sada traži načine da se ti sportisti vrate i učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu kao neutralni.

Ukrajina je zaprijetila da će bojkotovati Igre u Parizu ako se ruskim i bjeloruskim sportistima dozvoli učešće.

federalna.ba/Beta-AFP

Bjelorusija Rusija atletika
Evropska Unija sankcije Rusija
0 20.06.2024 10:52
Ukrajina Rusija Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 20:33
atletski miting Međunarodni atletski miting Zenica atletika
0 18.06.2024 20:56